ΚΟΙΝΩΝΙΑ
30/03/2017 06:41 EEST | Updated 30/03/2017 09:40 EEST

Πώς δρούσε το κύκλωμα ελληνοποιήσεων: Εικονικοί γάμοι, σύμφωνα συμβίωσης και υιοθεσίες

SOOC

Τρεις δημόσιοι υπάλληλοι, δύο συμβολαιογράφοι, ένας δικηγόρος και ένας αστυνομικός βρίσκονται ανάμεσα στους 20 συλληφθέντες του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων που εξαρθρώθηκε στην Αθήνα από την ΕΛ.ΑΣ.

Η οργάνωση προχωρούσε ακόμα και σε εικονικές υιοθεσίες, αναγνωρίσεις πατρότητας και «λευκούς» πολιτικούς γάμους προκειμένου να νομιμοποιεί μετανάστες. Για να τα καταφέρουν συνεργάζονταν με Ρομά, στους οποίους έδιναν 100 ευρώ για να προχωρήσουν σε εικονικούς γάμους ή σύμφωνο συμβίωσης με κάποιον παράτυπο μετανάστη (πελάτη του κυκλώματος).

Παράλληλα, οικογένειες Ρομά έδιναν τα παιδιά τους, έναντι χαμηλών αμοιβών, για δήθεν υιοθεσίες από παράτυπους μετανάστες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα νομιμοποίησης στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο και άλλες «αλχημείες» κατόρθωναν να εξασφαλίζουν την νομιμοποίηση της διαμονής τους, λαμβάνοντας άδειες παραμονής και εργασίας πολιτών κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός υπηκόου Μπαγκλαντές, ο οποίος… υιοθέτησε 16χρονο παιδί από οικογένεια Ρομά, προβαίνοντας σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες. Συνολικά έχουν διαπιστωθεί περισσότερες από 200 περιπτώσεις ψευδούς αναγνώρισης πατρότητας, παράνομης υιοθεσίας και μαστροπείας.

Στο κόλπο φέρονται να συμμετείχαν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και κάποιοι υπάλληλοι δημόσιων οργανισμών, οι οποίοι εντόπιζαν τους ενδιαφερόμενους προς ελληνοποίηση.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 20 άτομα μεταξύ των οποίων τρεις δημόσιοι υπάλληλοι, δύο συμβολαιογράφοι και ένας δικηγόρος. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα είναι και ένας αστυνομικός που φέρεται να θεωρούσε το γνήσιο της υπογραφής σε έγγραφα που απαιτούνταν για την παραμονή των παράνομων μεταναστών στη χώρα, χωρίς τις περισσότερες φορές να υπάρχει ταυτοπροσωπεία.

Τις τελευταίες ώρες, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, προχωρούσαν σε δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις εμπλεκομένων, κατ’ οίκων έρευνες, όπως και σε δικηγορικά, συμβολαιογραφικά γραφεία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τουλάχιστον πέντε σημαντικοί κατηγορούμενοι κατάφεραν να ξεφύγουν και αναζητούνται. Η έρευνα της υπόθεσης εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες και τις επόμενες ώρες αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για τα πρώτα αποτελέσματα και τις προεκτάσεις της.