Στο EWG κρίνεται η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης

Στο EWG κρίνεται η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης
Sooc

Στο τραπέζι του EuroWorking Group θα κριθεί η τύχη της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού προγράμματος. Οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν διεξοδικά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Το EWG το οποίο συγκαλείται προκειμένου να προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου, θα κρίνει το χρόνο επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων και ως εκ τούτου και τη δυνατότητα να υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) έως τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Εξαιτίας του ιδιαίτερα περιορισμένου χρόνου έως τις 7 Απριλίου, θεωρείται απαραίτητη η επιστροφή των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες ημέρες και το αργότερο έως τη Δευτέρα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να χαθεί και το ορόσημο του άτυπου Eurogroup στη Μάλτα, στόχο που έχει θέσει η πλευρά της Κομισιόν και στον οποίο ελπίζει και η Ελληνική κυβέρνηση.

Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών είναι ότι παραμένει εφικτή μια τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν το σύνολο των θεμάτων. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η δουλειά πλέον έχει επικεντρωθεί στη συγγραφή των κειμένων και την κατάρτιση των προαπαιτούμενων νομοσχεδίων.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες στην εφαρμογή των περικοπών του Ασφαλιστικού και της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, καθώς και σε κάποια σημεία της λίστας των «αντισταθμιστικών» μέτρων. Κατά τα λοιπά τα εργασιακά φαίνεται πως έχουν ήδη συμφωνηθεί, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά από το 2019, τη διατήρηση σε σημερινά επίπεδα του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ενώ αλλαγές θα γίνουν στο συνδικαλιστικό νόμο.

Στο θέμα της ΔΕΗ η κυβέρνηση φαίνεται πως με ένα τέχνασμα κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας, καθώς η συμφωνία θα προβλέπει σε πρώτο στάδιο να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 40% μόνο των λιγνιτικών μονάδων, αφήνοντας για αργότερα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Οι αποφάσεις του EuroWorking Group, εν πολλοίς θα κρίνουν και το αποτέλεσμα του άτυπου Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου. Αν και σε τέτοιες συνεδριάσεις επίσημα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώζωνης δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις, είναι δυνατό ανεπίσημα να δώσουν εντολή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αξιολόγησης.

Στόχος παραμένει όλα να έχουν ολοκληρωθεί πριν την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Εκεί το Ταμείο αναμένεται να πάρει τις δικές τους αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του στο Ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το περιεχόμενο του δικού του μνημονίου, αλλά και το χρόνο διάρκειας του.

Δημοφιλή