ΔΙΕΘΝΕΣ
31/03/2017 13:37 EEST | Updated 31/03/2017 13:37 EEST

Economist: Όσα έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να κάνει ο Τραμπ

NurPhoto via Getty Images
U.S. President Donald Trump meets Prime Minister Lokke Rasmussen of Denmark outside the West Wing of the White House March 30, 2017 in Washington, DC. President Trump is hosting Prime Minister Rasmussen with an Oval Office meeting. (Photo by Cheriss May/NurPhoto via Getty Images)

«Η προεδρία του Τραμπ βρίσκεται σε μια τρύπα», γράφει ο Economist, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι δυσάρεστο για την Αμερική και για τον κόσμο».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, δεν χρειάστηκε αρκετός καιρός για να διαπιστωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ακατάλληλος για πρόεδρος. Μπορεί οι ψηφοφόροι του να αγνόησαν την τάση του να λέει ψέμματα, να καυχιέται, να κοροϊδεύει άτομα με αναπηρίες και να αγγίζει γυναίκες χωρίς την θέλησή τους, όμως τώρα δεν μπορούν να μην δουν ότι δεν τηρεί την μεγαλύτερη υπόσχεση που τους έδωσε: να κάνει την Αμερική και πάλι «καλύτερη».

«Μετά από 70 ημέρες στην κυβέρνηση, ο κύριος Τραμπ έχει κολλήσει στην άμμο», λέει ο Economist.

Πράγματι, το νομοσχέδιο υγειονομικής κάλυψης που θα αντικαθιστούμε το Obamacare δεν κατάφερε να περάσει από το Κογκρέσο, παρόλο που η πλειοψηφία των μελών του είναι Ρεπουμπλικανοί. Ακόμα, όσες φορές και εάν προσπάθησε να απαγορεύσει την είσοδο πολιτών από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες, απέτυχε. Οι ψηφοφόροι του δεν είναι επίσης ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι η προεκλογική του εκστρατεία πιθανότατα συνεργάστηκε στενά με την Ρωσία.

«Είναι δελεαστικό να αισθανθεί κανείς ανακούφιση που η προεδρία Τραμπ τα έχει κάνει “σαλάτα”. (...) Αυτή η λογική είναι σαγηνευτική, αλλά και λάθος», προσθέτει η ιστοσελίδα.

Μετά από αρκετά χρόνια απραξίας -το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο έφερνε εμπόδια στον Δημοκρατικό Μπάρακ Ομπάμα- η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να πιάσει σύντομα δουλειά. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τσιπίνγκ, γεγονός που δείχνει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζει να είναι μια υπερδύναμη. Ένας αδύναμος πρόεδρος ωστόσο μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνος, φέρνοντας εμπορικούς «πολέμους», κρίσεις στην Βαλτική ή μια σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.

Ένα από τα λάθη που έκανε ο μεγιστάνας, σύμφωνα με το άρθρο, ήταν το ότι πίστεψε ότι το κράτος μπορεί να κυβερνηθεί με επιχειρηματικούς όρους. Ο ίδιος, ως CEO και ιδιοκτήτης της επιχείρησής του, είχε τον απόλυτο έλεγχο. Ωστόσο, τώρα έχει να πείσει το Κογκρέσο να περάσει τα νομοσχέδιά του, τα οποία κρίνονται και από την δικαστική εξουσία.

«Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό για την Αμερική και τον κόσμο είναι το πόσο γρήγορα ο επιχειρηματίας στο Οβάλ Γραφείο αποδεικνύεται ότι είναι ακατάλληλος για το πόστο», καταλήγει ο Economist.

Sponsored Post