Ηνωμένο Βασίλειο: Mαθητές από πλούσιες οικογένειες όταν αποφοιτούν τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα

Ηνωμένο Βασίλειο: Mαθητές από πλούσιες οικογένειες όταν αποφοιτούν τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα
Schoolgirls walking hand in hand at school isle
Schoolgirls walking hand in hand at school isle
Klaus Vedfelt via Getty Images

Μαθητές με χαμηλές επιδόσεις που προέρχονται από πλούσιες οικογένειες τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τα ταλαντούχα και φτωχότερα παιδιά, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζάστιν Γκρίνινγκ.

Η κ. Γκρίνινγκ δήλωσε ότι τα σχολεία έχουν το καθήκον να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες κάθε μαθητή.

«Τα παιδιά από οικογένειες με υψηλό εισόδημα τα οποία δείχνουν σημάδια χαμηλής ακαδημαϊκής ικανότητας στην ηλικία των 5, έχουν 35% περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τους φτωχότερους συνομηλίκους τους οι οποίοι παρουσιάζουν σημάδια υψηλής ακαδημαϊκής ικανότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά την Πέμπτη η υφυπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή της σχετικά με την κοινωνική κινητικότητα.

Προσέθεσε δε, ότι ακόμα και αν τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των μαθητών είναι παρόμοια, οι μαθητές από τα πιο πλούσια οικογενειακά περιβάλλοντα τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. «Οι απόφοιτοι που προέρχονται από φτωχότερα οικογενειακά περιβάλλοντα και οι οποίοι τα φέρνουν εις πέρας σε κορυφαίες θέσεις, εξακολουθούν να κερδίζουν κατά μέσο 2.200 λίρες λιγότερες ετησίως σε σχέση με τους συναδέλφους τους που τυχαίνει να έχουν γεννηθεί από πλούσιους γονείς (σ.σ. και αυτό συμβαίνει) ακόμη και όταν έχουν το ίδιο μορφωτικό επίπεδο, τον ίδιο ρόλο και την ίδια εμπειρία».

Η κ. Γκρίνινγκ ήταν η πρώτη από την οικογένειά της που φοίτησε σε πανεπιστήμιο. «Δεν σχεδίαζα ποτέ να ασχοληθώ με την πολιτική. Απείχα από αυτήν. Στην πραγματικότητα μερικές από τις πρώτες αναμνήσεις μου σε σχέση με τους πολιτικούς είναι να βλέπω τον πατέρα μου να φωνάζει στους πολιτικούς που εμφανίζονταν κάθε φορά στις ειδήσεις και να απογοητεύεται επειδή εκείνοι ποτέ δεν μιλούσαν για τη ζωή του».

Ο Σερ Πίτερ Λάμπλ, ιδρυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sutton Trust για την κοινωνική κινητικότητα είπε ότι η κ. Γκρίνινγκ έχει δίκιο που επισημαίνει την «τραγική απώλεια ταλέντων που καταστρέφει το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Πολλοί νέοι από οικογένειες με χαμηλά ή μέτρια εισοδήματα στερούνται βασικές δεξιότητες, όπως η εμπιστοσύνη, η καλή άρθρωση και κοινωνικές δεξιότητες» σημείωσε. «Το κράτος πρέπει να εργαστεί ώστε εξοπλίσει τους νέους αυτούς με τις εν λόγω δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχία στη ζωή.»

Δημοφιλή