Χωρίς λευκό καπνό το Euro Working Group:«Αγκάθια» οι ομαδικές απολύσεις και το λοκ-αουτ για την επίτευξη συμφωνίας

Χωρίς λευκό καπνό το Euro Working Group:«Αγκάθια» οι ομαδικές απολύσεις και το λοκ-αουτ για την επίτευξη συμφωνίας
SOOC

Τις εμπλοκές της τελευταίας στιγμής εξακολουθούν να φοβούνται στην κυβέρνηση έστω και αν οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους «ιδιαίτερα προχωρημένες».

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι τα λίγα θέματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά μπορούν να λυθούν εάν υπάρξει διάθεση από όλες τις πλευρές ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Άλλα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «δεν έχουν όλοι οι παράγοντες τις ίδιες διαθέσεις».

Ωστόσο, ο χρόνος έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και «λευκός καπνός» για την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα δεν βγήκε ούτε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης στο Euro Working Group των Βρυξελλών.

Πλέον στην κυβέρνηση ελπίζουν τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει σύγκλιση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των Θεσμών, καθώς τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την επιστροφή έως τη Δευτέρα στην Αθήνα των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Η εμπλοκή των τελευταίων ωρών στα εργασιακά, είναι ενδεικτική ότι τίποτα δεν έχει κλείσει μέχρι να κλείσουν όλα, καθώς η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή μέχρι να μπουν οι υπογραφές στο τελικό κείμενο με το οποίο θα συμφωνούν όλες οι πλευρές.

Τα εργασιακά φαίνεται πως θα είναι το θέμα που θα κλείσει την ύστατη ώρα, καθώς το Ταμείο παραμένει αμετακίνητο στις απαιτήσεις του.

Παρά τις πληροφορίες από κυβερνητικής πλευράς την Τετάρτη ότι συγκλίσεις υπάρχουν σε όλα τα θέματα, ακόμα και στα εργασιακά, το κλίμα την Πέμπτη άλλαξε με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων χωρίς την έγκριση του κράτους, αλλά και στην εφαρμογή του «λοκ άουτ».

Ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση και για το χρόνο εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις, οι οποίες θα πλήξουν τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχους όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά την ενημέρωση των βουλευτών των Αν.Ελ. σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η κυβέρνηση ζητά η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στους υφιστάμενους συνταξιούχους να γίνει σταδιακά από το 2020 και μετά, ενώ το Ταμείο απαιτεί άμεση εφαρμογή από το 2019.

Αντίθετα με τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, ελάχιστες είναι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές στο μέτωπο της περικοπής του αφορολόγητου ορίου. Με τις έως τώρα πληροφορίες θεωρείται δεδομένο ότι το νέο όριο θα είναι στην περιοχή των 5.600-5900 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα.

Συμφωνημένο θεωρείται και το θέμα της ΔΕΗ, με τις λιγνιτικές μονάδες να έχουν προτεραιότητα στην πώληση, ενώ το 17% της εταιρίας, όπως είχε συμφωνηθεί, θα πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει το θέμα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019, με την κυβέρνηση να έχει αρχικά συμφωνήσει για 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021.

Η λίστα με τα αντί-μετρα

Στον αέρα παραμένουν και τα «αντισταθμιστικά» μέτρα τα οποία διεκδικεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει τις αρνητικές εντυπώσεις από το νέο πακέτο σκληρών υφεσιακών παρεμβάσεων που φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές. Η τελική λίστα των «αντισταθμιστικών» φαίνεται πως θα κλείσει την τελευταία στιγμή και το περιεχόμενο της θα κριθεί από το «βάρος» των υπόλοιπων μέτρων.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένουν οι κυβερνητικές προτάσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 300 εκατ. ευρώ, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, τη μείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%, τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, την αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ των επιδομάτων θέρμανσης και ενοικίου, τη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους από 50% έως και 100% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, την πλήρη κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά, την παροχή 450εκατ ευρώ για επίδομα τέκνων και την αύξηση της απασχόλησης με κονδύλια 400εκατ ευρώ.

Δημοφιλή