Διαπραγματευτικό «θρίλερ»: Παραμένουν οι διαφορές με τους δανειστές- σκληρή κόντρα με το ΔΝΤ

Διαπραγματευτικό «θρίλερ»: Παραμένουν οι διαφορές με τους δανειστές- σκληρή κόντρα με το ΔΝΤ
Sooc

Σε θρίλερ διαρκείας έχει εξελιχθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς από την πλευρά του ΔΝΤ διατηρούνται έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ από το EuroWorking Group δεν έχει προκύψει εντολή επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο mignatiou.com, μετά από τοποθετήσεις από πλευράς ΔΝΤ πως οι διαφορές παραμένουν και ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, πως «οι συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, και στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας, είναι σε εξέλιξη πολύ σκληρή αντιπαράθεση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με την ομάδα του ΔΝΤ, η οποία φέρεται να εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας. Κάποιες φορές, όπως αναφέρεται, οι απόψεις απέχουν πολύ, ωστόσο σε κάποιες άλλες περιπτώσεις σημειώνονται υποχωρήσεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι διαφωνίες στα επιμέρους θέματα και κυρίως στο ασφαλιστικό είναι έντονες- και σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, δύσκολα θα ληφθεί σχετική απόφαση τα επόμενα 24ωρα. «Δεν μπορώ να το αποκλείσω, αλλά δεν θα είναι εύκολο», ανέφερε άλλη ευρωπαϊκή πηγή, προσθέτοντας πως «εξαρτάται από το πόσο κοντά θα έρθουν τις επόμενες μέρες στα ανοιχτά θέματα». Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση των αξιωματούχων του ΔΝΤ είναι ότι δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν έχει κλείσει το 80%-90% της συμφωνίας.

Στο μεταξύ, σημειώνεται πως, σε συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση. Παρόλα αυτά, πηγές του ΔΝΤ επαναλαμβάνουν την επιφυλακτική τους στάση.

Την ίδια στιγμή από τη Χάγη με δηλώσεις του προς Ολλανδούς βουλευτές ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου στη Μάλτα. Σημείωσε δε, «υπάρχει πάντα η πιθανότητα να συγκληθεί ένα έκτακτο Eurogroup. Αυτό δεν είναι ανακοίνωση αλλά υπάρχει αυτή η πιθανότητα».

Νωρίτερα, από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάθεση και ψήφιση των μέτρων που θα προκύψουν από μια συμφωνία μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα- και συγκεκριμένα, κατάθεση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου με τα μέτρα το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη (αρκεί βέβαια να έχει «κλειδώσει» η συμφωνία και σε τεχνικό επίπεδο).

Δημοφιλή