Ινστιτούτο «Max Planck»: Σχέδιο αντιστροφής του «brain drain» με πρόσληψη 1.000 σε θέσεις-κλειδιά στο Δημόσιο, μέσω Κομισιόν

Ινστιτούτο «Max Planck»: Σχέδιο αντιστροφής του «brain drain» με πρόσληψη 1.000 σε θέσεις-κλειδιά στο Δημόσιο, μέσω Κομισιόν
Sooc

«Στρατολόγηση» 500-1000 στελεχών- αποκλειστικώς Ελλήνων- για την ελληνική διοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει φόρμουλα που κατέστρωσαν δύο ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck της Χαϊδελβέργης, ο Armin von Bogdandy και ο Μιχάλης Ιωαννίδης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός στους Ελληνες που εργάζονται στην Ελλάδα, ωστόσο πρωτίστως θα στοχεύει στην παλιννόστηση του ταλέντου που έχει μεταναστεύσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα- «φηλαδή στην προσέλκυση ανθρώπων που, αν και εξοικειωμένοι με την ελληνική πραγματικότητα, δεν έχουν συνάφεια με την εγχώρια διοικητική και πολιτική κουλτούρα».

Οι Βρυξέλλες δεν θα τους προσλάβουν μόνο, αλλά θα αναλάβουν, σύμφωνα με την πρόταση, και τη μισθοδοσία τους.Ωστόσο, υπάρχουν ενστάσεις, που έχουν να κάνουν κυρίως με τις συστημικές αγκυλώσεις. «Η ελληνική διοίκηση δεν έχει οργανογράμματα. Εχει ανάποδη πυραμίδα – πολλά αφεντικά και λίγους υπαλλήλους. Είναι μεξικανικός στρατός», λέει στέλεχος που συμμετείχε στην Task Force της Κομισιόν.

«Ακόμη κι αν φέρεις 500 ανθρώπους, 500 διαμάντια, θα είναι σαν να τα πετάς στη λάσπη», επισημαίνει η ίδια πηγή. Από πλευράς του, ο 33χρονος Μιχάλης Ιωαννίδης αναφέρει πως «η πρότασή μας έχει και τη λογική ότι η Ε.Ε. καλείται να φέρει κάποιους πίσω, ως αντίμετρο στο brain drain...από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή».

Δημοφιλή