Επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Μια μαύρη ημέρα ήταν η 3η Απριλίου για τη Ρωσία, μετά τη βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 45 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σε συρμό του μετρό τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, τον Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Νωρίτερα, η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβαρτσόβα είχε αναφερθεί, μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση, σε δέκα θανάτους: επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

Οι αρχές αναγνώρισαν τον «βομβιστή καμικάζι»

Πηγές προσκείμενες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι την επίθεση διέπραξε ένας βομβιστής-καμικάζι ο οποίος καταγόταν από την κεντρική Ασία και φέρεται να συνδεόταν με ριζοσπάστες ισλαμιστές, όπως μετέδωσε το Interfax. Πρόκειται για έναν 23χρονο.

Παράλληλα, σύμφωνα πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, βρέθηκε βόμβα που δεν είχε πυροδοτηθεί στο σταθμό Μετρό της πλατείας Βοστάνια, την οποία οι αρχές μπόρεσαν να απενεργοποιήσουν.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, δια του εκπροσώπου της, χαρακτήρισε επίσημα την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια, ενδεχόμενο που είχε αφήσει ανοιχτό νωρίτερα στις πρώτες του δηλώσεις και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγο αργότερα η δήλωση του εκπροσώπου της εισαγγελίας ανακλήθηκε, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή άρχισε επισήμως έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια».

Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό. Επίσης μετέδωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για δύο άτομα.

Ο άνδρας στην κάμερα ασφαλείας

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν έναν άνδρα που θεωρήθηκε ύποπτος. Οι φωτογραφίες του δόθηκαν στη δημοσιότητα από το τηλεοπτικό δίκτυο REN-TV και αναδημοσιεύθηκε στο liveblog της Telegraph.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ, ο άντρας αυτός προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και διαβεβαίωσε ότι δεν εμπλέκεται στην επίθεση, όπως μετέδωσε το Interfax.

Το REN-TV δημοσιοποίησε επίσης φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού που εντοπίσθηκε στη στάση του μετρό «Πλόσαντ Βαστάνια» της Αγίας Πετρούπολης και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

Η έκρηξη

Να σημειωθεί ότι αρχικά ήταν συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των εκρήξεων. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις, που έπληξαν δύο σταθμούς, εκείνον της Σενάγια και εκείνον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας, στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, σημειώθηκε μια έκρηξη, σε έναν συρμό τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, τον Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στα νοτιοδυτικά της πόλης.

Σύμφωνα με το Interfax ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν γεμάτος με καρφιά και σφαιρίδια ώστε να προκληθεί ο μέγιστος αριθμός θυμάτων.

Οι πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια και αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν έναν κατεστραμμένο συρμό και πολλούς επιβάτες να προσπαθούν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα συντρίμμια, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. Άλλοι διακρίνονται να τρέχουν για να γλιτώσουν και κάποιοι ουρλιάζουν ή καλύπτουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

«Είχε πολύ καπνό, ο κόσμος έτρεχε προς τις κυλιόμενες σκάλες, άνθρωποι με αίματα... στα ρούχα, στο πρόσωπο. Πολλοί έκλαιγαν» είπε ο κάτοικος της Αγίας Πετρούπολης Leonid Chaika, που είπε ότι ήταν στον σταθμό όταν έγινε η έκρηξη.

Ελικόπτερα μετέφεραν τραυματίες

Η Εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης έδωσε εντολή να αρχίσουν οι σχετικές έρευνες, ενώ κινητοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών όπως προβλέπεται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Για την διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα, ενώ 17 ασθενοφόρα βρέθηκαν επί τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών.

Επίσης ιδιωτικές εταιρείες ταξί της Αγίας Πετρούπολης προσφέρθηκαν να μεταφέρουν δωρεάν του συμπολίτες τους που βρίσκονταν στο μετρό της πόλης κατά την έκρηξη, όπως και να τους παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια για την μετακίνηση τους.

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη.

Έκλεισε το μετρό

Αμέσως μετά την επίθεση, έκλεισαν όλοι οι σταθμοί του μετρό της πόλης.

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας αναφέρεται ότι «λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας» και πως η «διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη για το 4ο φόρουμ περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και για μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. «Δυστυχώς θα ξεκινήσουμε αυτήν τη συνάντησή μας με αυτό το τραγικό γεγονός. Τα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε, θα τα καθορίσει η έρευνα», είπε ο Πούτιν στην αρχή των συνομιλιών του με τον Λουκασένκο.

«Ασφαλώς εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες: να επρόκειτο για δυστύχημα, για εγκληματική ενέργεια και, κυρίως, για τρομοκρατική επίθεση», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, όμως σχεδόν όλες έγιναν στις ασταθείς δημοκρατίες του Καυκάσου. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ' επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στην Αγία Πετρούπολη μετά την έκρηξη στο μετρό, αλλά δεν έχει ακόμη πληροφορίες για την ύπαρξη Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων.

Τα συλλυπητήριά τους στη Μόσχα εξέφρασαν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μετρό Αγίας Πετρούπολης

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP, Sputnik)

Δημοφιλή