ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2017 09:20 EEST | Updated 04/04/2017 09:20 EEST

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μοσούλη από τον Οκτώβριο

NurPhoto via Getty Images
A group of woman fled from the embattled district of Bakr in the south-east of Mosul / Iraq. (Photo by Sebastian Backhaus/NurPhoto via Getty Images)

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μοσούλη μετά την έναρξη της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ εκστρατείας για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από τη βόρεια ιρακινή πόλη τον Οκτώβριο, ανέφεραν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εκτοπισμένοι αυτή τη στιγμή φθάνει τις 302.400, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Συντονιστή του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις στο Ιράκ.

Ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από έναν συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, έχει ανακαταλάβει τις περισσότερες περιοχές της Μοσούλης, του τελευταίου μεγάλου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και της πόλης όπου ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ανακήρυξε χαλιφάτο πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Τώρα μάχονται για να ανακαταλάβουν το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος αλλά ο απολογισμός των θανάτων αμάχων έχει αυξηθεί στην πυκνοκατοικημένη Παλιά Πόλη, όπου οι μαχητές αναμιγνύονται με τους κατοίκους.

Περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να εγκαταλείψουν την πόλη για να γλιτώσουν από τις μάχες και οι καταυλισμοί για τους εκτοπισμένους βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης επεκτείνονται, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.