Συρία: Δεκάδες νεκροί από ασφυξία κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με τοξικό αέριο

Συρία: Δεκάδες νεκροί από ασφυξία κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με τοξικό αέριο
reduce the effectIDLIB, SYRIA - APRIL 4: Civil defense members try to reduce the effects of chlorine gas with water as they carry out search and rescue works after Assad Regime forces's attack with chlorine gas to Khan Shaykhun town of Idlib, Syria on April 4, 2017. (Photo by Firas Faham/Anadolu Agency/Getty Images)
reduce the effectIDLIB, SYRIA - APRIL 4: Civil defense members try to reduce the effects of chlorine gas with water as they carry out search and rescue works after Assad Regime forces's attack with chlorine gas to Khan Shaykhun town of Idlib, Syria on April 4, 2017. (Photo by Firas Faham/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Τουλάχιστον 58 άμαχοι, ανάμεσά τους 11παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με χρήση «τοξικού αερίου» στην πόλη Χαν Σεϊκχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειο-δυτικής Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο όσο περνάει η ώρα οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και τον τραυματιών αυξάνεται. Κάποιοι φορείς κάνουν λόγο για 67 νεκρούς και 300 τραυματίες, ενώ άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων στους 100. Όμως η κατάσταση φαίνεται ότι γίνεται ακόμη πιο δύσκολη καθώς σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων βομβαρδίσθηκε το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τα θύματα της επίθεσης με τοξικό αέριο. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού αρνήθηκε τις πληροφορίες. « Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ, ούτε τώρα και ούτε πριν», δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το νοσοκομείο που δέχθηκε τα θύματα της «τοξικής επίθεσης» σήμερα στη βορειο-δυτική Συρία βομβαρδίσθηκε και υπέστη σοβαρές ζημίες, μετέδωσε ο απεσταλμένος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του τοξικού αερίου. Η ίδια οργάνωση εικάζει ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε είτε από τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ή της Ρωσίας.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως και να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο στη βορειο-δυτική Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 58 αμάχων, καθώς και για την ευθύνη, την οποία επιρρίπτει στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Ο Εθνικός Συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί «την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το έγκλημα αυτό και την έναρξη έρευνας αμέσως», ενώ κατηγορεί «το εγκληματικό καθεστώς Μπασάρ» για τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Τσεϊχούν με «οβίδες που περιείχαν τοξικό αέριο».

Ακτιβιστές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση έχουν αναρτήσει φωτογραφίες στο διαδίκτυο ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για τα θύματα της επίθεσης. Η αξιοπιστία των φωτογραφικών ντοκουμέντων δεν έχει διασταυρωθεί.

Σημειώνεται ότι η συριακή κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί πως έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, ωστόσο έρευνα του ΟΗΕ και της Οργάνωσης για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων συμπέραναν, τον περασμένο, Οκτώβριο, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών (χλωρίνη) τουλάχιστον τρεις φορές μεταξύ του 2014 και του 2015. Ακόμη στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν επίσης χρήση χημικών όπλων.

Τα συμπτώματα της σημερινής επίθεσης, σύμφωνα, με το Συριακό Παρατηρητήριο είναι ζαλάδα, εμετός, λιποθυμία, αφροί από το στόμα.

Η επαρχία όπου σημειώθηκε η επίθεση ελέγχεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, από διάφορες φράξιες ανταρτών και την οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Εν τω μεταξύ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί το είδος του χημικού που χρησιμοποιήθηκε αν και εικάζεται πως πρόκειται για αέριο Σαρίν.

Η περιοχή γίνεται συχνά στόχος βομβαρδισμών τόσο από το συριακό καθεστώς, τη Ρωσία, αλλά και τις συμμαχικές, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Είκοσι λεπτά μετά τον βομβαρδισμό και όταν έφτασαν τα ασθενοφόρα άνθρωποι ήταν πεσμένοι στο έδαφος και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν. Τους μεταφέραμε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο καθώς όλα πλέον ήταν γεμάτα. Τα παιδιά είνα αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο, δήλωσε στο BBC ο Μοχάμεντ Ρασούλ, επικεφαλής μια ιατρικής οργάνωσης που έχει στην κατοχή της ασθενοφόρα.

Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν υπάρχει ανακοίνωση της Δαμασκού για την επίθεση, ωστόσο η Ύπατη Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η Φεντερίκα Μογκερίνι επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στο καθεστώς Ασάντ.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει η hurriyetο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Ερντογάν είπε πώς τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες. Πηγές που πρόσκεινται στο Τούρκο πρόεδρο ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Σημειώνεται ότι τη στιγμή που οι ελπίδες για ειρήνευση παραμένουν ισχνές, οι Βρυξέλλες υποδέχονται σήμερα διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας. Όμως η Τουρκία και η Ρωσία, δεν θα εκπροσωπηθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η διάσκεψη θα χρησιμεύσει στην καταγραφή των δωρεών που έγιναν από την διεθνή κοινότητα τον Φεβρουάριο 2016, τη στιγμή που η ανθρωπιστική κρίση που κλιμακώνεται είναι η χειρότερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η στιγμή του βομβαρδισμού του νοσοκομείου που υποδέχθηκε τα θύματα της επίθεσης με τοξικό αέριο

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, BBC, AFP)

Δημοφιλή