Ελπίδες για γεφύρωση των διαφορών και αποφυγής ενός θρίλερ στο Brussels Group. Τι θα διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά

Ελπίδες για γεφύρωση των διαφορών και αποφυγής ενός θρίλερ στο Brussels Group. Τι θα διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά
Sooc

Σε επίπεδο «Brussels Group» επί τόπου στην έδρα της Κομισιόν, θα επιχειρήσει για ακόμα μια φορά η Ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τους Θεσμούς, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου.

Με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές σε κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις διαφορετικές πολιτικές επιδιώξεις από όλες τις πλευρές, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και των αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, θα βρεθούν για ακόμα μια φορά στις Βρυξέλλες, μετά από μια πρωτοβουλία ως την ύστατη ευκαιρία να υπάρξει γεφύρωση του χάσματος και αποφυγή της εμπλοκής πριν το Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών ανέδειξαν ότι οι διαφορές που χωρίζουν Αθήνα και Θεσμούς, αλλά και του Θεσμούς μεταξύ τους, φέρνουν πολύ κοντά το ενδεχόμενο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να μετατεθεί για το τέλος Μαΐου ή ακόμα και να επαναληφθεί το θρίλερ του καλοκαιριού του 2015.

Αυτά τα δεδομένα κινητοποίησαν την πλευρά της Κομισιόν, η οποία όπως έγραψε και χθες η HuffPost Greece είχε αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να μην χαθεί εντελώς η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Παρασκευής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο γύρος επαφών που είχε και χθες το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η πίεση από την πλευρά της Κομισιόν, οδήγησαν στο να συμφωνηθεί ένα νέο ραντεβού στις Βρυξέλλες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία ή τουλάχιστον μεγαλύτερη σύγκλιση έως το Eurogroup της Παρασκευής.

Το ραντεβού κλείστηκε και πάλι στις Βρυξέλλες, καθώς ειδικά το Ταμείο για ακόμα μια φορά ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να στείλει την Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα, εάν πρώτα δεν υπάρχει τελική συμφωνία. Όπως και την προηγούμενη φορά, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 20 Μαρτίου, έτσι και τώρα το ΔΝΤ διεμήνυσε ότι στην Αθήνα θα επιστρέψει μόνο για να κλείσει την αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή δεν είναι σε αυτή τη φάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν γίνει η «διαρροή» για το νέο ραντεβού στις Βρυξέλλες, είχε ανακοινωθεί η τελική ατζέντα του Eurogroup στην οποία η Ελλάδα εμφανίζεται ως τέταρτο θέμα και μάλιστα με το γενικό πλαίσιο «επισκόπηση εξελίξεων (state of play).

Όπως αναφέρεται το «Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο στη β’ αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας» καθώς οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο «γρίφος» του ΔΝΤ

Η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας εντολή να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση σε όλα τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης. Ταυτόχρονα όμως κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η Ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε «εξωπραγματικές απαιτήσεις», τις οποίες έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα μέρος των Θεσμών.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει το Ταμείο σε αυτό το νέο γύρο επαφών, από τη στιγμή μάλιστα που χθες η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την πίστη της στις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό, τόνισε ωστόσο τη διαφωνία της με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η παραγωγικότητα είναι το πρόβλημα της Ελλάδας και όχι το χρέος.

Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ η χώρα «χρειάζεται και χαμηλότερο χρέος για να είναι βιώσιμο και να συντελέσει στην αύξηση παραγωγικότητας». Όπως εξήγησε «στηρίζουμε ένα βαθμό αναδιάρθρωσης χρέους για να προχωρήσουμε μπροστά».

Με τις δηλώσεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις διαφορές οι οποίες παραμένουν μεταξύ των Θεσμών και θα χρειαστούν ακόμα αρκετό δρόμο μέχρι να ξεπεραστούν.

Δημοφιλή