ΕΙΔΗΣΕΙΣ
04/04/2017 10:34 EEST | Updated 04/04/2017 10:35 EEST

Παπαδημούλης: ΔΝΤ και Σόιμπλε καθυστερούν το κλείσιμο της αξιολόγησης

NurPhoto via Getty Images
(Photo by Wassilios Aswestopoulos/NurPhoto) (Photo by NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)

«Η τεχνική συμφωνία θα έπρεπε να είχε κλείσει χθες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, ενόψει της συζήτησης που πραγματοποιείται, στις 16:00 ώρα Ελλάδας στην Ολομέλεια του Σώματος, για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Η καθυστέρηση της περάτωσης των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «οφείλεται, όπως αναγνωρίστηκε και χθες από την Κομισιόν, επειδή τέθηκαν τελευταία στιγμή στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις απο υπηρεσιακούς παράγοντες του ΔΝΤ και από τον γνωστό από την εμμονή του και τον δογματισμό του κ. Σόιμπλε».

Η παρούσιαση αυτών των απαιτήσεων την τελευταία στιγμή, υπηρετεί «πολιτικές σκοπιμότητες εναντίον της Ελλάδας και εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημούλης, καθώς «κάποιοι ακραίοι κύκλοι επιδιώκουν αναταραχή και οπισθοδρόμηση στην Ελλάδα, κάνοντας ζημιά στη σταθερότητα, όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της Ευρωζώνης για να παίξουν πολιτικά παιχνίδια». Αυτό το χαρακτήρισε «πάρα πολύ επικίνδυνο, ανόητο και ανεύθυνο, σε μία στιγμή που χρειάζεται σταθερότητα και πρόοδος και αυτό είναι και το συμφέρον και των ευρωπαίων δανειστών». Και τούτο επειδή «οι Ευρωπαίοι των 27 πρέπει να δείξουν ότι είναι ενωμένοι, επειδή η Ελλάδα φυλάττει τα ευρωπαϊκά σύνορα και έχει γειτονιά με τον παράγοντα της αστάθειας που λέγεται Ερνγογάν, και επειδή ζούμε σε μία γεωπολιτική περίοδο που προσθέτει αβεβαιότητα λόγω της εποχής Τραμπ».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι πρέπει «όσοι έχουν μυαλό στο κεφάλι τους και αίσθηση της ευθύνης να καταλάβουν ότι είναι κοινό συμφέρον και όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των δανειστών, να προχωρήσει η υλοποίηση των συμφωνημένων και να φύγουν από το τραπέζι οι παράλογες απαιτήσεις». Επίσης, επισήμανε ότι «το ΔΝΤ πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν από τον ρόλο αυτού που κάνει κουμάντο και ηγείται στις διαπραγματεύσεις μέσα στην Ευρωζώνη». «Αν αυτό ήταν μία φορά λάθος όταν συνέβη, τώρα, αυτό είναι δύο φορές επικίνδυνο στην εποχή Τραμπ», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.