ΔΙΕΘΝΕΣ
05/04/2017 07:54 EEST | Updated 05/04/2017 07:54 EEST

Υπεροχή Μακρόν επί της Λεπέν στην τηλεμαχία των «11»

Ο κεντρώος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να είναι το φαβορί για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές μετά τη χθεσινή τηλεμαχία των 11 υποψηφίων, στη διάρκεια της οποίας συγκρούστηκε κυρίως με τη βασική αντίπαλό του, την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αμέσως μετά την τετράωρη τηλεμαχία, ο Μακρόν θεωρείται ότι διαθέτει το καλύτερο πολιτικό πρόγραμμα, ενώ ήταν ο δεύτερος πιο πειστικός υποψήφιος μετά τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Βασικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ του κεντρώου υποψήφιου και της ακροδεξιάς ηγέτιδας ήταν η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ.

Ο πρώην τραπεζίτης χαρακτήρισε «οικονομικό πόλεμο» που θα σημάνει «μείωση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων» την επιθυμία της Λεπέν να υιοθετήσει «έναν έξυπνο προστατευτισμό» και να διεξάγει δημοψήφισμα σχετικά με την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο Μακρόν τόνισε ότι είναι ο υποψήφιος της «πραγματικής, βαθιάς αλλαγής», που είναι έτοιμος να «λάβει σημαντικά μέτρα».

Από την πλευρά της η Λεπέν παρουσιάστηκε ως η υποψήφια που επιθυμεί «να δώσει τον λόγο στον λαό» μιας χώρας «που πλήττεται από την αυξανόμενη ανασφάλεια» και είναι αντιμέτωπη με «την άγρια παγκοσμιοποίηση», «τον ισλαμιστικό απολυταρχισμό» και «την αμφισβήτηση των θεμελιωδών αξιών της, ακόμη και της ίδιας της της εθνικής ταυτότητας».

Ο υποψήφιος της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν εμφανίστηκε κυρίως να τηρεί αμυντική στάση. Ο Φιγιόν βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου με 17% μετά το σκάνδαλο με την αργομισθία της συζύγου του.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που εμφανίζεται να κερδίσει την τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ήταν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Elabe ο πιο πειστικός ομιλητής στη χθεσινή τηλεμαχία. Ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει.