Ο Τραμπ εξετάζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία

Ο Τραμπ εξετάζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία
IDLIB, SYRIA - APRIL 05: A poison hazard danger sign is seen in the town of Khan Shaykun, Idlib province, Syria on April 05, 2017. On Tuesday more than 100 civilians had been killed and 500 others, mostly children, injured in Assad Regime's suspected chlorine gas attack carried out by warplanes in the town of Khan Shaykun, Idlib province. (Photo by Abdussamed Dagul/Anadolu Agency/Getty Images)
IDLIB, SYRIA - APRIL 05: A poison hazard danger sign is seen in the town of Khan Shaykun, Idlib province, Syria on April 05, 2017. On Tuesday more than 100 civilians had been killed and 500 others, mostly children, injured in Assad Regime's suspected chlorine gas attack carried out by warplanes in the town of Khan Shaykun, Idlib province. (Photo by Abdussamed Dagul/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία, σε απάντηση για την επίθεση με χημικά που σημειώθηκε την Τρίτη στο Χαν Σεϊχούν, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο μια πηγή την οποία δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα προχωρήσει στο σχέδιο αυτό αλλά συζητά τις επιλογές που έχει με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Ο Τραμπ βασίζεται στην κρίση του Μάτις, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, λίγο αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους: «Κάτι πρέπει να γίνει» με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ», χωρίς όμως να αναφέρει ότι ο Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία.

«Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Άσαντ είναι φρικτό», δήλωσε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στην Συρία είναι μια ντροπή για την ανθρωπότητα και αυτός είναι εκεί και φαντάζομαι ότι αυτός διοικεί, οπότε κάτι πρέπει να γίνει».

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει τις στρατιωτικές επιλογές που του παρουσίασε το Πεντάγωνο ως αντίδραση στην επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στην Ιντλίμπ την Τρίτη, δήλωσε και ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Αυτός ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο κι οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ οι επιλογές δράσης, που παρουσιάστηκαν έπειτα από αίτημα του Λευκού Οίκου, περιλαμβάνουν ιδίως πλήγματα που θα επιτρέψουν να καθηλωθούν στο έδαφος τα πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επίσης μετέδωσε, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ότι το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος εξετάζουν ενδελεχώς τις στρατιωτικές επιλογές που έχουν.

Ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις θα συζητήσει τις επιλογές αυτές κατά τη συνάντησή του με το πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην εξοχική του κατοικία στην Φλόριντα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Μάτις αναμένεται να μεταβεί αργότερα σήμερα στην Φλόριντα στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης επίσκεψης.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι συζητήσεις σχετικά με την αμερικανική αντίδραση ήδη διεξάγονται μεταξύ του Μάτις και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Χ.Ρ Μακμάστερ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και η Ρωσία

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι υπεύθυνος για την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε δεκάδες αμάχους και κάλεσε την Ρωσία να επανεξετάσει την στήριξη της στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Είναι πολύ σημαντικό η ρωσική κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά την διαρκή στήριξη που παρέχει στο καθεστώς του Άσαντ», δήλωσε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην Φλόριντα για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία, και οι πληροφορίες που διαθέτουμε στηρίζουν ότι η Συρία, το συριακό καθεστώς υπό την ηγεσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κανένας ρόλος για τον Άσαντ στην Συρία στο μέλλον.

Σύμφωνα παράλληλα με έναν ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με την επίθεση με χημικά στην Συρία, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιρρίπτουν την ευθύνη στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης.

«Επιδιώξαμε να λάβουμε την ρωσική ανάλυση και ανάγνωση σχετικά με το τι πιστεύουν ότι συνέβη», στην επίθεση με χημικά ανέφερε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στηρίζει ο Ερντογάν

Η Τουρκία θα στηρίξει μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ας ελπίσουμε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ για επέμβαση στην Συρία δεν θα παραμείνουν στα λόγια. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μια επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων εάν και εφόσον διεξαχθεί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7.

Σημειώνεται ότι η Δύση κατηγορεί τη συριακή κυβέρνηση ότι πραγματοποίησε επίθεση με χημικά όπλα την Τρίτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 70 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον 20 παιδιά. Η Ρωσία υποστήριξε πως οι θάνατοι προκλήθηκαν από διαρροή αερίου από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών, η οποία επλήγη από συριακή αεροπορική επιδρομή.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, CNN, AFP, Reuters, Sputnik

Δημοφιλή