ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2017 15:42 EEST | Updated 06/04/2017 15:42 EEST

Αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο οι γεννήσεις μεταξύ των Μουσουλμανών έναντι των Χριστιανών. Πώς αναμένεται να αλλάξουν οι ισορροπίες

Fayaz Kabli / Reuters
Kashmiri Muslim women watch a relic of Prophet Mohammad being displayed during the festival of Eid-e-Milad at Hazratbal shrine in Srinagar February 16, 2011. Thousands of Kashmiri Muslims on Wednesday thronged to the shrine of Hazratbal, which houses a relic believed to be a hair from the beard of Prophet Mohammad, to celebrate Eid-e-Milad or the Prophet's birth anniversary. REUTERS/Fayaz Kabli (INDIAN-ADMINISTERED KASHMIR - Tags: ANNIVERSARY RELIGION IMAGES OF THE DAY)

Τα παιδιά των Μουσουλμάνων θα αρχίσουν να είναι περισσότερα από εκείνα των Χριστιανών μέχρι το 2015 εκτιμά με ανάλυσή του το ινστιτούτο ερευνών Pew.

Σύμφωνα με την έρευνα τα παιδιά που γεννιούνται από χριστιανές είναι περισσότερα συγκριτικά με όλες τις γυναίκες άλλων θρησκειών κάτι που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι Χριστιανοί απαρτίζουν τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο.

Όμως αυτό τείνει να αλλάξει. Σε λιγότερο από 20 χρόνια από σήμερα τα παιδιά που γεννιούνται από μουσουλμάνες μητέρες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και θα ξεπεράσουν τις γεννήσεις χριστιανών.

Επίσης το Pew εκτιμά ότι θα μειωθεί ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν επιλέξει κάποια θρησκεία, αυτό γιατί ο ρυθμός γεννήσεων στην κατηγορία αυτή μειώνεται.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι Μουσουλμάνοι είναι η θρησκευτική ομάδα που αυξάνεται ταχύτητα λόγω των γεννήσεων. Μεταξύ του 2010 και του 2015 το 31% των παιδιών που ήρθαν στον κόσμο είχαν γονείς Μουσουλμάνους, όταν μόνο το 24% του παγκόσμιου πληθυσμού ασπάζεται το Ισλάμ.

Παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο το 33% των νεογέννητων είχαν Χριστιανούς γονείς, δηλαδή λίγο υψηλότερα από το 31% του παγκόσμιου πληθυσμού που είναι οι Χριστιανοί.

Το Pew σημειώνει ότι ενώ οι σχετικά νέοι χριστιανοί στην υπο Σαχάρια Αφρική εκτιμάται ότι αυξηθούν στις προσεχείς δεκαετίες, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τους Χριστιανούς σε άλλες περιοχές. Αντίθετα δυσανάλογο είναι το ποσοστό των θανάτων Χριστιανών σε παγκόσμιο επίπεδο (37%) κυρίως λόγω μεγάλης ηλικίας. Αυτό ισχύει σε μεγάλο ποσοστό για την Ευρώπη όπου οι θάνατοι υπερέχουν έναντι των γεννήσεων Χριστιανών. Για παράδειγμα, μόνο στη Γερμανία τα ποσοστά είναι απογοητευτικά. Υπολογίζεται ότι μεταξύ του 2010 και του 2015 καταγράφηκαν 1,4 εκατομμύρια περισσότεροι θάνατοι από τις γεννήσεις. Αυτό το μοτίβο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στις δεκαετίες που μέλλει να έρθουν.

Επίσης το Pew επισημαίνει ότι η σχετικά νεαρή ηλικία και τα υψηλά ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των Μουσουλμάνων θα έχει σαν αποτέλεσμα στο διάστημα 2030-2035 να γεννηθούν 225 εκατομμυρίων παιδιών Μουσουλμάνων έναντι 224 εκατομμυρίων παιδιών Χριστιανών, με το κενό να αυξάνεται στα 6 εκατομμύρια το διάστημα 2055-2060 (235 εκατομμύρια γεννήσεις Μουσουλμάνων έναντι 226 Χριστιανών).

Εν τω μεταξύ εκτιμάται ότι θα αλλάξει και η γεωγραφία των Χριστιανών. Για παράδειγμα, οι Χριστιανοί στην Υποσαχάρια Αφρική υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν δραματικά μεταξύ του 2015 και 2060, από 26% σε 42% εξαιτίας της υψηλής γονιμότητας στην περιοχή. Την ίδια ώρα τα ποσοστά θα πέσουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική λόγω της υπογεννητικότητας.

Sponsoed post