«Στόλος» εκατοντάδων παγόβουνων «εισέβαλε» στον βόρειο Ατλαντικό, στα νερά όπου βούλιαξε ο Τιτανικός

«Στόλος» εκατοντάδων παγόβουνων «εισέβαλε» στον βόρειο Ατλαντικό, στα νερά όπου βούλιαξε ο Τιτανικός
iceberg with above and underwater view taken in greenland
iceberg with above and underwater view taken in greenland
the-lightwriter via Getty Images

Πάνω από 400 παγόβουνα εισήλθαν στις θαλάσσιες οδούς του βορείου Ατλαντικού μέσα στην περασμένη εβδομάδα- ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός για τόσο νωρίς μέσα στον χρόνο, αναγκάζοντας πλοία να επιβραδύνουν σημαντικά ή να προβαίνουν σε παρακάμψεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, πρόκειται για τα νερά όπου βυθίστηκε ο Τιτανικός- με ειδικούς να το αποδίδουν αυτό σε ισχυρούς ανέμους που στέλνουν τα παγόβουνα προς τα νότια, και ενδεχομένως στην κλιματική αλλαγή, που επιταχύνει τη διαδικασία διάσπασης και απομάκρυνσης των παγετώνων της Γροιλανδίας.

Τη Δευτέρα υπήρχαν περίπου 450 παγόβουνα κοντά στη Νέα Γη, τη στιγμή που μια εβδομάδα πριν ήταν μόλις 37, σύμφωνα με τη Διεθνή Περιπολία Πάγων της ακτοφυλακής των ΗΠΑ. Πρόκειται για τεράστιους αριθμούς, οι οποίοι συνήθως παρατηρούνται κατά τον Μάιο ή στις αρχές του Ιουνίου. Για τον Απρίλιο, ο μέσος όρος είναι περίπου 80.

Στα νερά κοντά στο σημείο όπου βυθίστηκε ο Τιτανικός το 1912, τα παγόβουνα αναγκάζουν τα πλοία να λάβουν προληπτικά μέτρα: Αντί να περάσουν απευθείας, προβαίνουν σε παρακάμψεις που μπορεί να προσθέσουν μέχρι και 650 χλμ στο ταξίδι. Αυτό συνεπάγεται μιάμιση μέρα επιπλέον ταξιδιού για πολλά μεγάλα φορτηγά. Επίσης, κοντά στις ακτές της Νέας Γης, φορτηγά πλοία επιβραδύνουν στους 3-4 κόμβους για να φτάσουν στο λιμάνι του Σεντ Τζονς, κάτι που προσθέτει μία ημέρα επιπλέον στο ταξίδι. Μάλιστα, όπως είπε ο πλοίαρχος Σιντ Χάινς, εκτελεστικός πρόεδρος της Oceanex, ένα σκάφος τέθηκε εκτός υπηρεσίας για επισκευές αφού χτύπησε έναν όγκο πάγου.

«Κάνει τα πάντα πιο ακριβά» λέει σχετικά. «Καις περισσότερα καύσιμα, χρειάζεται περισσότερος χρόνος και ζορίζει τον εξοπλισμό», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας το τρέχον έτος «πολύ ασυνήθιστο».

Η Γκαμπριέλ ΜακΓκραθ, πλωτάρχης της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, και επικεφαλής της Διεθνούς Περιπολίας Πάγων, είπε πως ποτέ δεν είχε ξαναδεί μια τόσο μεγάλη αύξηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ίδια προβλέπει μια τέταρτη συνεχόμενη σεζόν «ακραίων» παγετώνων, με πάνω από 600 παγόβουνα στις θαλάσσιες οδούς.

Σημειώνεται πως το 2014 υπήρχαν 1.546 παγόβουνα στις θαλάσσιες οδούς- η έκτη πιο έντονη σεζόν που έχει καταγραφεί από το 1900, σύμφωνα με τη διεθνή περίπολο. Το 2015 τα παγόβουνα ήταν 1.165 και το 2016, 687.

Η Διεθνής Περιπολία Πάγων. δημιουργήθηκε μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, για την παρακολούθηση των επικίνδυνων παγόβουνων στον βόρειο Ατλαντικό και την προειδοποίηση/ ενημέρωση των σκαφών. Πραγματοποιεί αναγνωριστικές πτήσεις, με βάση τις οποίες δημιουργούνται χάρτες. Μέσα σε 104 χρόνια, κανένα πλοίο το οποίο έχει λάβει υπόψιν τις προειδοποιήσεις δεν έχει χτυπήσει παγόβουνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Περιπολία Πάγων.

Δημοφιλή