Τεταμένο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις: Πού αποδίδεται η ευθύνη της καθυστέρησης

Τεταμένο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις: Πού αποδίδεται η ευθύνη της καθυστέρησης
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) and German Finance Minister Wolfgang Schauble speak together ahead of a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, on November 7, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Eurogroup President and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (L) and German Finance Minister Wolfgang Schauble speak together ahead of a Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, on November 7, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Αναζητώντας τον βασικό υπεύθυνο της καθυστέρησης, η κυβέρνηση συνεχίζει τις πολυεπίπεδες επαφές προκειμένου να βρεθεί εγκαίρως κοινός τόπος με τους δανειστές. Παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη ακυρώθηκε εξαιτίας «διαδικαστικών λόγων» όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, αφήνοντας ανοιχτό εάν θα επιχειρηθεί να γίνει σήμερα.

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το απόγευμα θα ταξιδέψει για την Μάλτα, όπου εκεί θα βρίσκονται και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές.

Αν μη τι άλλο, η κινητικότητα είναι ιδιαίτερα έντονη σε όλα τα επίπεδα. Στο παρασκήνιο οι επαφές είναι πάρα πολλές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κοινός στόχος από όλες τις πλευρές. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν χθες το Βερολίνο να μην επιθυμεί τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη τουλάχιστον μέχρι να γίνει το αποψινό κρίσιμο ραντεβού μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ Από αυτό το ραντεβού θα κριθούν πολλά σχετικά με την τύχη της Ελληνικής αξιολόγησης. Εκεί αναμένεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις του και με αυτό τον τρόπο να κρίνει και την ταχύτητα των διαπραγματεύσεων και όπως είναι γνωστό, για την πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι προθέσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι άγραφος νόμος.

Όπως και να έχει το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς επαφών στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης. Οι αιχμές για την ευθύνη της καθυστέρησης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των αντιπαραθέσεων, με τους τόνους να ανεβαίνουν αρκετές φορές.

Ωστόσο, έως τη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης την Παρασκευή στη Μάλτα απομένουν μερικές ώρες και ως εκ τούτου τα περιθώρια συμφωνίας (εκτός ολικής ανατροπής) είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Άλλωστε οι εξελίξεις θα έχουν κριθεί πριν οι υπουργοί Οικονομικών περάσουν την είσοδο της αίθουσας στην οποία θα διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup.

Τεχνική πρόοδος και πολιτική εμπλοκή

Εκτός βέβαια από τις διαπραγματεύσεις πολιτικού περιεχομένου, οι οποίες φαίνεται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Κοινή πεποίθηση όλων των πλευρών είναι ότι αυτά που τους χωρίζουν για την τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement - SLA) είναι λίγα, ωστόσο αρκετά σημαντικά και χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Αυτή η σημαντικότητα των θεμάτων σε συνδυασμό με τις εμμονές οι οποίες διακατέχουν όλες τις πλευρές κάνει τη λύση σε αυτό το χρονικό σημείο να μοιάζει πολύ δύσκολη.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να αποφύγει την εφαρμογή των περικοπών στις οποίες έχει αποφασίσει να εφαρμοσθούν από το 2019 και μάλιστα εμπροσθοβαρώς. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση διεκδικούσε να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 (χρονιά εκλογών για την Ελλάδα) μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης, αφήνοντας για το 2020 τις περικοπές στις συντάξεις.

Σε αυτό το αίτημα ήταν από την πρώτη στιγμή αντίθετο το Ταμείο, ζητώντας να εφαρμοστεί το σύνολο των περικοπών στις συντάξεις από το 2019. Η αντιπρόταση της κυβέρνησης για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ύψους 3,6δις ευρώ (2% του ΑΕΠ) από το 2019 και σε βάθος δύο ή τριών ετών, έφερε την αντίδραση του ΔΝΤ και του Βερολίνου, καθώς από κοινού αμφισβήτησαν τη δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019 χωρίς την εφαρμογή όλων των μέτρων από το 2019.

Προς αποφυγήν ενός ακόμα αδιεξόδου, η Κομισιόν φέρεται να έχει υποβάλει προς εξέταση πρόταση η οποία προβλέπει εφαρμογή των περικοπών 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019 και μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Δημοφιλή