ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/04/2017 14:40 EEST | Updated 06/04/2017 14:40 EEST

Τζέρι Ράις: Σημειώθηκε η πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα στην ελληνική αξιολόγηση

ZACH GIBSON via Getty Images
IMF Spokesman Gerry Rice attends a press conference at the 2016 Annual Meetings of the International Monetary Fund Headquarters and the World Bank Group at the IMF on October 6, 2016 in Washington, DC. / AFP / ZACH GIBSON (Photo credit should read ZACH GIBSON/AFP/Getty Images)

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα και αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αυριανό Eurogroup.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει αίτημα του ΔΝΤ να υπάρξουν μέτρα το 2018, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επιμελώς αρνήθηκε να απαντήσει, τονίζοντας ότι δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες.

Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ ήταν πλήρως ενεργό, δήλωσε, ενώ όπως είπε στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται τόσο η Ντ. Βελκουλέσκου όσο και ο Πολ Τομσεν. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε νέα επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ αλλά και ότι υπάρχει τακτική επαφή. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

«Έγινε πρόοδος αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα», δήλωσε αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνω εικασίες για το αυριανό Eurogroup».

Ο ίδιος αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για τα ανοικτά θέματα και θύμισε τα όσα είπε τη Δευτέρα η Κριστίν Λαγκάρντ, ότι δηλαδή απαιτείται πρόοδος σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και το χρονοδιάγραμμα σημείωσε ότι όταν κλείσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων θα εξεταστεί αυτό του χρέους ώστε η ρύθμιση να «κουμπώνει» με τις μεταρρυθμίσεις. Για να πάμε αίτημα για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρχουν και τα δυο στοιχεία, συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε ουσιαστικά να απαντήσει στο ερώτημα ποιος φταίει για την πολύμηνη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και απέφυγε να πάρει θέσει σε πολιτικό επίπεδο.

«Σε ότι αφορά το ΔΝΤ εστιάζουμε στα οικονομικά προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την χώρα-μέλος μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα. Οι προθέσεις του ΔΝΤ είναι καθαρές. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας» ανέφερε.

Sponsored Post