Οι δρόμοι της Βενεζουέλας βάφτηκαν και πάλι με αίμα - Οι πολίτες βγαίνουν και πάλι στους δρόμους

Οι δρόμοι της Βενεζουέλας βάφτηκαν και πάλι με αίμα - Οι πολίτες βγαίνουν και πάλι στους δρόμους
CARACAS, VENEZUELA - APRIL 6: Venezuelan opposition activists clashes wiht Police in Caracas on April 6, 2017. The center-right opposition vowed fresh street protests -after earlier unrest left dozens of people injured - to increase pressure on Maduro, whom they blame for the country's economic crisis. (Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images)
CARACAS, VENEZUELA - APRIL 6: Venezuelan opposition activists clashes wiht Police in Caracas on April 6, 2017. The center-right opposition vowed fresh street protests -after earlier unrest left dozens of people injured - to increase pressure on Maduro, whom they blame for the country's economic crisis. (Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Ένας 19χρονος φοιτητής έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Μαδούρο στην Βενεζουέλα. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Τζάιρο Ορτίζ κινούνταν με άλλους συμπολίτες του προς την πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας, συμμετέχοντας σε μία από τις δεκάδες πορείες που σημειώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην χώρα της Λατινικής Αμερικής. Είχε ξεκινήσει από το προάστιο του Καριζάλ και είχε στόχο να φτάσει στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου θα διαμαρτυρόταν για την τελευταία προσπάθεια του σοσιαλιστή προέδρου Νικολά Μαδούρο να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνάμεις του. Κατά την διάρκεια της πορείας ωστόσο, ο Ορτίζ δέχτηκε μια σφαίρα. Αν και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο, δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή, ενώ δεν είναι γνωστό εάν πυροβολήθηκε από κάποιον πολίτη ή την αστυνομία. Βέβαιο όμως είναι το ότι ο κύκλος αίματος άνοιξε και πάλι στην Βενεζουέλα.

«Αυτή δεν είναι η Βενεζουέλα που ξέρω», δήλωσε η 75χρονη Αλμπίνα Μολίνα στο Bloomberg. «Εδώ υπήρχε πλούτος, τώρα έχουμε μόνο ολοκληρωτισμό και η κυβέρνηση μπορεί να επιτίθεται σε οποιονδήποτε που δεν συμφωνεί μαζί της». Η ηλικιωμένη γυναίκα συμμετείχε σε μία από τις πορείες της Πέμπτης κατά της κυβέρνησης Μαδούρο και προχώρησε σε αυτή την δήλωση ώρες προτού χάσει την ζωή του ο 19χρονος φοιτητής. Η ίδια, όπως και χιλιάδες ακόμα πολίτες, διαμαρτυρόταν κατά της προσπάθειας του προέδρου να αποδυναμώσει πλήρως το Κογκρέσο με αίτημά του στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν και αρχικά είχε εγκριθεί η πρόταση, οι αναταραχές που προκλήθηκαν ανάγκασαν το Ανώτατο Δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφαση το Σαββατοκύριακο, δίνοντας και πάλι δύναμη στο Κογκρέσο. Είχε προηγηθεί και η επέμβαση του ΟΗΕ που ζητούσε την αναθεώρηση της απόφασης.

Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ο Μαδούρο υποχώρησε, κάνοντας «ένα βήμα πίσω» στις προσπάθειές του να συγκεντρώσει πάνω του όλες τις εξουσίες. Παρόλα αυτά, οι πολίτες συνέχισαν να βγαίνουν στους δρόμους και αυτήν την εβδομάδα, θέλοντας να επιδείξουν την δύναμή τους στον πρόεδρο. Εξάλλου, έχουν πολλούς λόγους να συνεχίζουν να διαμαρτύρονται: η χώρα έχει βυθιστεί σε νομισματική κρίση, με το μπόλιβαρ να έχει χάσει το 55% της αξίας του, ενώ οι μειώσεις στις εισαγωγές έχουν ως αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες προβλήματα της λατινοαμερικανικής χώρας.

Ο θανάσιμος πυροβολισμός του Ορτίζ, αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την σκανδάλη, μας θυμίζει τα αιματηρά γεγονότα του 2014, όταν η κυβέρνηση προχώρησε στις συλλήψεις 4.000 διαδηλωτών, ενώ τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε πορείες σε όλη την χώρα. Το πολιτικό κλίμα στην χώρα ήταν και τότε ιδιαίτερα τοξικό: μεγάλη μερίδα πολιτών αμφισβητούσε το εκλογικό αποτέλεσμα του 2013, ενώ οι ελλείψεις αγαθών και η ξαφνική αύξηση της εγκληματικότητας είχαν προκαλέσει ανησυχία. Αφορμή ωστόσο για τις διαμαρτυρίες στάθηκε η δολοφονίας της πρώην Μις Κόσμος Μόνικα Σπίαρ που είχε επισκεφτεί την χώρα για να κάνει τις διακοπές της με την οικογένειά της. Η Σπίαρ είχε πυροβοληθεί θανάσιμα από ληστές, σε μια εποχή που η εγκληματικότητα ήταν στα ύψη. Ο Μαδούρο είχε τότε ρίξει την ευθύνη στις τηλεοπτικές σαπουνόπερες που «προωθούν την βία», προκαλώντας αναταραχές. Οι δρόμοι βάφτηκαν με αίμα, ενώ και παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και τις επόμενες χρονιές.

Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν πως ο κύκλος αναταραχών δεν έχει κλείσει στην Βενεζουέλα. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μαδούρο είναι μια «πληγωμένη» κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση προσπαθεί ήδη από το 2014 να εκδιώξει τον πρόεδρο και η τελευταία υποχώρηση δείχνει πως βρίσκεται πλέον σε ευνοϊκότερη κατάσταση.

Δημοφιλή