«Μίνι πτυχίο» με μόνο το 25% των μαθημάτων συνεργαζόμενου Τμήματος και δωρεάν μεταπτυχιακά στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

«Μίνι πτυχίο» με μόνο το 25% των μαθημάτων συνεργαζόμενου Τμήματος και δωρεάν μεταπτυχιακά στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
eurokinissi

Την καθιέρωση ενός είδους «μικρού πτυχίου» στα πανεπιστήμια και δωρεάν εισαγωγή του 40% των φοιτητών σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» στο νομοσχέδιο που θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, σχεδιάζεται να δοθεί για πρώτη φορά στους φοιτητές, εφόσον το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιπλέον των μαθημάτων του τμήματος εισαγωγής τους, στο 25% των μαθημάτων ενός άλλου συνεργαζόμενου τμήματος. Η δε επιτυχία στις εξετάσεις των μαθημάτων θα συνοδεύεται από αντίστοιχο πιστοποιητικό, δηλαδή ένα είδος «μίνι πτυχίου».

Διευκρινίζεται βέβαια πως αυτό δεν θα συνεπάγεται πρόσθετα επαγγελματικά δικαιώματα, εντούτοις μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στην πράξη, σε εργασίες που απαιτούν συνδυασμό γνώσεων.

Σχετικά με τις εκλογές για ανάδειξη πρυτανικών Αρχών προβλέπεται εκλογή και των αντιπρυτάνεων (σ.σ. με τον σημερινό νόμο τούς επιλέγει ο πρύτανης) και μάλιστα σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, με μονοσταυρία.

Επανέρχεται το Πρυτανικό Συμβούλιο και, στα συλλογικά όργανα, η φοιτητική συμμετοχή στους τομείς, τα τμήματα και τη Σύγκλητο. Οι φοιτητές δεν θα συμμετέχουν στην εκλογή μονοπρόσωπων οργάνων (πρόεδρος, κοσμήτορας, πρύτανης, αντιπρύτανης).

Δημοφιλή