ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/04/2017 04:11 EEST | Updated 07/04/2017 04:12 EEST

«Ναι» σε συμφωνία ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ αλλά όχι σε αυτό το Εurogroup. Τι περιμένουμε μετά τη συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ

Bloomberg via Getty Images
Jeroen Dijsselbloem, Dutch finance minister and head of the group of euro-area finance ministers, left, chats with Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, before a news conference at the finance ministry in Berlin, Germany, on Monday, April 4, 2016. Greece could again face the threat of being pushed into default and out of the euro if its current bailout review drags on into June and July, according to European officials monitoring the slow progress of Prime Minister Alexis Tsipras's negotiations with creditors. Photographer: Rolf Schulten/Bloomberg via Getty Images

Τεχνική συμφωνία από το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται, καθώς οι διαφορές παραμένουν πάνω στο τραπέζι και ακόμα επίσημη λύση δεν έχει βρεθεί. Ωστόσο,είναι πολλές οι πιθανότητες να εκφραστεί η κοινή θέση όλων των πλευρών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφιχτό εάν πραγματικά η επιθυμία των Θεσμών είναι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον να υπάρχει πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων κείμενο τεχνικής συμφωνίας των Θεσμών (Staff Level Agreement - SLA). Στην πραγματικότητα υπάρχουν τέσσερις πέντε-ημέρες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα και ακόμα δύο-τρείς έως τη σύνοδο του ΔΝΤ. Υπό αυτές τις συνθήκες ο χρόνος είναι λίγος και τεχνική δουλειά μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει λάβει τις αποφάσεις του και αυτές έγιναν γνωστές και στον Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τους στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής συνεδρίασης.

«Διαρροές» από αυτή τη συνάντηση δεν υπήρξαν, αλλά η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για τη δυνατότητα ύπαρξης συμφωνίας, αλλά όχι σε αυτό το Eurogroup, βάζουν και το πλαίσιο των προσδοκιών τις οποίες μπορεί να έχει η κυβέρνηση. Ο κ. Σόιμπλε φαίνεται πως τα τελευταία 24ωρα γέρνει προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν εξελιχθεί σε νέο θρίλερ.

Σε αυτή τη φάση οι ισορροπίες που θέλει να κρατήσει στο εσωτερικό της χώρας του, μετά και από ενα μαραθώνιο επαφών εντός και εκτός Γερμανίας, φαίνεται να τον οδηγούν σε μια λύση, έστω και αν σε αυτή δεν συμμετέχει σε πρώτη φάση το Ταμείο. Η γραμμή Σόιμπλε μοιάζει να χαράχτηκε μετά το νέο γύρο επαφών μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το Ελληνικό ζήτημα.

Την ίδια ώρα οι διατυπώσεις του Ταμείο σχετικά με τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους επανέρχονται, ενώ παρόμοιες θέσεις εκφράστηκαν και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία το τελευταίο διάστημα συμπλέει σε αρκετά θέματα με το ΔΝΤ.

Άλλωστε οι τελικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ταμείου στο πρόγραμμα θα γίνουν κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά το πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Το θέμα της εκταμίευσης της δόσης θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση και εκεί ο κ. Σόιμπλε θα κρίνει αν θέλει να συνεχίσει χωρίς το ΔΝΤ, εάν και μόνο το Ταμείο δεν έχει λάβει έως τότε αποφάσεις για τη στάση του.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο πάντα σκληρός στις θέσεις του Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είναι έτοιμος να υποχωρήσει. Στο επίπεδο των δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2018 θα επιμείνει μέχρι να πάρει όσα ζητά. Για τον ίδιον το σπάσιμο των μέτρων σε δύο φάσεις (ασφαλιστικό 2019 και φορολογικό 2020), σε συνδυασμό με ένα (υπό αίρεση) πακέτο «αντισταθμιστικών» μέτρων είναι αρκετά για να ικανοποιηθεί και η Ελληνική κυβέρνηση.

Όπως και να έχει, οι αποφάσεις του για τα επόμενα στάδια θα γίνουν γνωστές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Από αυτές θα κριθεί και η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των Θεσμών. Και από αυτή την ημερομηνία θα διαφανεί και το κατα πόσο είναι εφικτό η κυβέρνηση να προσδοκά ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Μαΐου.

Sponsored Post