Πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στην Συρία είναι η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στην Συρία είναι η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
WEST PALM BEACH, FL - APRIL 06: Secretary of State Rex Tillerson arrives a press conference after he greeted Chinese President Xi Jinping at Palm Beach International Airport on April 6, 2017 in West Palm Beach, Florida. Mr. Tilleson spoke about several topics including the upcoming meetings with China and the ongoing conflict in Syria. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
WEST PALM BEACH, FL - APRIL 06: Secretary of State Rex Tillerson arrives a press conference after he greeted Chinese President Xi Jinping at Palm Beach International Airport on April 6, 2017 in West Palm Beach, Florida. Mr. Tilleson spoke about several topics including the upcoming meetings with China and the ongoing conflict in Syria. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Joe Raedle via Getty Images

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι θεωρεί την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ για τη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο. Πρώτη προτεραιότητα των ΗΠΑ στην Συρία είναι η συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες για την αποτροπή της συνέχισης του εμφυλίου απαιτούν και την συμμετοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του.

Η ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο τερματισμός της επιρροής του Ιράν στη Συρία και η αποπομπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι προτεραιότητες για την Ουάσινγκτον, δήλωσε η Χέιλι σε συνέντευξή της στην εκπομπή "State of the Union" του CNN που θα μεταδοθεί σήμερα. "Δεν βλέπουμε μια ειρηνική Συρία με τον Άσαντ εκεί", τόνισε.

Τα σχόλια αυτά δείχνουν μια απόκλιση από αυτά που είχε πει η Χέιλι προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήξουν συριακή αεροπορική βάση με 59 πυραύλους Τόμαχοκ την Παρασκευή σε αντίποινα, όπως είπαν, για την επίθεση με χημικά όπλα των δυνάμεων του Άσαντ εναντίον αμάχων στη Συρία.

Στις 30 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν δεκάδες άμαχοι της Συρίας υποκύψουν στα τραύματά τους από χημικά όπλα, η Χάλεϊ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους "προτεραιότητά μας δεν είναι πλέον να στεκόμαστε εκεί και να επικεντρωνόμαστε στην αποπομπή του Άσαντ".

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την πυραυλική επίθεση μόλις είδε στην τηλεόραση εικόνες με νήπια να υποφέρουν από τραύματα που προκλήθηκαν από χημικά όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον φάνηκε να υιοθετεί μια πιο ήπια θέση όσον αφορά τον Άσαντ, λέγοντας χθες ότι η πρώτη προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Μόλις η απειλή του Ισλαμικού Κράτους περιοριστεί ή εξαλειφθεί, "νομίζω ότι μπορούμε να στρέψουμε την προσοχή μας αμέσως στη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία", δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής του στην εκπομπή "Face the Nation" του CBS, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη σήμερα.

Ο Τίλερσον είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία οικοδόμησης μιας πολιτικής λύσης. "Αν μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στις ζώνες σταθεροποίησης στη Συρία, τότε πιστεύω πως μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έχουμε τις προϋποθέσεις για να αρχίσει μια χρήσιμη πολιτική διαδικασία", υπογράμμισε.

Με την συντριβή του ΙΚ και την εξάλειψη του αυτοανακηρυχθέντος «χαλιφάτου» θα εκριζωθεί ή τουλάχιστον θα μειωθεί μια απειλή που θέτει η τζιχαντιστική οργάνωση όχι μόνο ενάντια στις ΗΠΑ, αλλά και ενάντια «στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις προτεραιότητες μας. Και πιστεύουμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η συντριβή του ΙΚ», τόνισε με βάση αποσπάσματα της συνέντευξης που δημοσιεύτηκαν χθες.

«Μόλις η απειλή που θέτει το ΙΚ μειωθεί ή εξαλειφθεί, πιστεύω ότι θα μπορούμε τότε να στρέψουμε την προσοχή μας απευθείας στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην Συρία», σημείωσε ο Τίλερσον, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κατορθώσει «να αποτρέψει τη συνέχιση του εμφυλίου πολέμου (σε όλη την χώρα) και να φέρει τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) για να ξεκινήσει η διαδικασία των πολιτικών συζητήσεων».

Όπως διευκρίνισε, οι συνομιλίες αυτές απαιτούν και την συμμετοχή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των συμμάχων του.

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιλέξει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο υποστηρίζοντας την εκεχειρία, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα αυτής στην Αστάνα, αλλά και στην Γενεύη», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Εάν κατορθώσουμε να εγκαθιδρύσουμε ζώνες κατάπαυσης του πυρός στην Συρία (...) θα έχουμε τις απαραίτητες προυποθέσεις για να ξεκινήσουμε μια χρήσιμη πολιτική διαδικασία», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέμεινε πως δεν ανησυχεί για πιθανά ρωσικά αντίποινα έπειτα από την επίθεση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Συρίας. «Οι Ρώσοι δεν ήταν ποτέ ο στόχος σε αυτή την επίθεση», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Δημοφιλή