ΕΙΔΗΣΕΙΣ
09/04/2017 14:10 EEST | Updated 09/04/2017 14:10 EEST

Γιατί αυτοί οι αρσενικοί πίθηκοι έχουν μεγάλα, πολύχρωμα οπίσθια;

YouTube

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ακούσει την έκφραση «σαν τον κ**** της μαϊμούς», η οποία χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που τα χαρακτηριστικά κάποιου θεωρούνται είτε άσχημα, είτε πολύ έντονα. Πράγματι, πολλά πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν πισινούς που είναι ιδιαίτερα μεγάλοι και χρωματιστοί, κάτι που θεωρείται «αποκρουστικό» για τα δεδομένα των ανθρώπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο κυνοκέφαλος πίθηκος ή μανδρίλλος, ο οποίος έχει μάλιστα πολύχρωμα οπίσθια. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Ο μανδρίλλος είναι ένα μεγάλο πρωτεύον θηλαστικό και βρίσκεται σε μια μικρό κομμάτι τροπικής ζούγκλας στη δυτική και κεντρική Αφρική. Είναι συνηθέστερα γνωστός για το κόκκινο και το μπλε χρώμα στη μύτη και τα πολύχρωμα πισινά του. Ο πίθηκος αυτός δεν συνδέεται με τους μεγάλους πιθήκους, αλλά θεωρείται ότι είναι συγγενής του μπαμπουίνου,ένα άλλο πρωτεύον θηλαστικό που απαντάται στην ανατολική και νότια Αφρική.

Σύμφωνα με το National Geographic, αυτό το είδος έχει πολύχρωμα οπίσθια γιατί... αυτό αρέσει στα θηλυκά. Είναι ίσως τα πιο πολύχρωμα θηλαστικά στον πλανήτη, ενώ πίθηκος με πίθηκο έχει διαφορετική απόχρωση στα οπίσθιά του. Οι αρσενικοί μανδρίλλοι κατατάσσονται ανάλογα με το πόσο αρρενωποί είναι και τα Άλφα αρσενικά έχουν περισσότερο χρωματιστούς πισινούς. Όσο περισσότερη τεστοστερόνη έχει ένας μανδρίλλος, τόσο πιο πολύχρωμος είναι. Στον κόσμο των πιθήκων, τα έντονα χρώματα δεν συμβολίζουν αποκλειστικά την θηλυκότητα και δεν είναι οι θηλυκοί πίθηκοι αυτοί που θέλουν να τραβάνε την προσοχή.