Τσίπρας: Ανοίγουμε το δρόμο για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική επιτροπεία

Τσίπρας: Ανοίγουμε το δρόμο για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική επιτροπεία
Eurokinissi

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε σήμερα την Τρίτη τον αυτοκινητόδρομο της Πατρών- Κορίνθου.

«Ανοίγει ο δρόμος της Ελλάδας, για να βγούμε από αυή την περιπέτεια, για να βγούμε από την οικονομική επιτροπεία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Αυτός είναι ο ισχυρός συμβολισμός των εγκαινίων είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς για τη Δυτική Ελλάδα και το μήνυμα που στέλνει είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

«Είναι μια μέρα που ολοκληρώνεται ένα έργο το οποίο πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ», επισήμανε ο πρωθυπουργός .

Μίλησε για «ένα μεγάλο έργο για την Πάτρα, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, ένα έργο που ήταν αδιανόητο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, αν δεν είχε γίνει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους και τους κατασκευαστές».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως με την παράδοση του έργου στην κυκλοφορία, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα θα γίνεται σε 1 ώρα και 40 λεπτά και ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας-Πάτρας, που παραμένει ακόμα στις προδιαγραφές του Χαρίλαου Τρικούπη, με την κατασκευή διπλής γραμμής με ηλεκτροκίνηση.

Παράλληλα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην κοινωνική πολιτική για το νομό Αχαΐας και έτσι θα προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της περιοχής και σε αύξηση των κονδυλίων για τη λειτουργία τους.

«Προτεραιότητα και αντικείμενο άμεσου προγραμματισμού είναι και η υλοποίηση του δρόμου Πάτρας- Πύργου, ενός οδικού άξονα συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων από τα οποία τα περίπου 62 θα διαμορφωθούν με νέα χάραξη», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και η δημοπράτηση προχωρά με απόλυτη διαφάνεια», τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι ο οδικός άξονας Πάτρας- Πύργου «ως προέκταση του δρόμου που παραδίδεται σήμερα θα κάνει ακόμα πιο προσιτή, με απόλυτη οδική ασφάλεια, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, μια από τις πιο όμορφες, μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου, η οποία, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια θα έλεγε κανείς ότι είχε μείνει παραπονεμένη».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση σε προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν ολοκλήρωσαν, όπως έπρεπε, οδικά έργα, χωρίς να αναλάβουν το παραμικρό μερίδιο ευθύνης, και στα κόμματα τα οποία συμμετείχαν σε αυτές και τα οποία σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία τα ολοκλήρωσε και τα εγκαινιάζει.

Αφού ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση του δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία αυτών των έργων, καθώς, όπως είπε, μοναδικός ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Τα έργα που ολοκληρώνονται και παραδίδονται, έχουν πολλούς πατεράδες, αντιθέτως τα έργα που σκαλώνουν, τα έργα που βαλτώνουν, τα έργα που υπερκοστολογούνται, τα έργα που δεσμεύονται και δεσμεύουν χειροπόδαρα το ελληνικό Δημόσιο, διότι έχουν προβληματικές συμβάσεις, αυτά τα έργα δυστυχώς, δεν έχουν κανένα πατέρα. Και κανείς δεν έχει κάνει ποτέ αυτοκριτική σε αυτό τον τόπο. Κανείς δεν έχει αναλάβει το παραμικρό κομμάτι της ευθύνης για το πώς για χρόνια τώρα αυτές οι συνθήκες της υπερκοστολόγησης, των συμβάσεων που έδεναν το δημόσιο συμφέρον χειροπόδαρα, δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Είναι μια συζήτηση που κάποτε πρέπει να την κάνουμε σοβαρά, διότι δεν αφορά μόνο το χθες αφορά και το αύριο».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «είναι σημαντικό να παραδίδονται τα έργα αυτά πριν από τις γιορτές του Πάσχα ώστε να έχουμε πάνω από όλα μια ασφαλή πασχαλινή έξοδο αναίμακτη, με μια εύκολη, άνετη και ασφαλή μετακίνηση».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη δυτική είσοδο του νότιου κλάδου με κατεύθυνση προς Αθήνα, στις σήραγγες Παναγοπούλας. Η σήραγγα της Παναγοπούλας έχει συνολικό μήκος 4χλμ ενώ ακολουθείται από δύο επόμενες μήκους 550 μ η κάθε μία.

Όσον αφορά στα ονόματα που πρόκειται να δοθούν στις σήραγγες, αυτά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες είναι τα εξής:

  • H σήραγγα της Αιγείρας θα ονομαστεί «Πάνου Μυλωνά»
  • H σήραγγα της Ακράτας θα πάρει το όνομα του αντιστασιακού καπετάν Νικήτα
  • Η σήραγγα Πλατάνου θα πάρει το όνομα του ποιητή Κωστή Παλαμά
  • Η σήραγγα της Βολίμης θα δοθεί το όνομα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου
  • Η σήραγγα του Πάνορμου θα πάρει το όνομά του Νίκου Τεμπονέρα
  • Η σήραγγα Παναγοπούλας θα πάρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Δημοφιλή