Οι Φάροι όταν δεν βρίσκουν ένα έτοιμο μονοπάτι, το ζωγραφίζουν

Οι Φάροι όταν δεν βρίσκουν ένα έτοιμο μονοπάτι, το ζωγραφίζουν

Στο νέο επεισόδιο των Φάρων του COSMOTE HISTORY, της COSMOTE TV, γνωρίζουμε δύο διακεκριμένους καλλιτέχνες που ξεχώρισαν για το ταλέντο, αλλά και για την αφοσίωση με την οποία υπηρετούν την Τέχνη τους.

Η σειρά ντοκιμαντέρ “Φάροι” έχει φτάσει ήδη στο 10ο επεισόδιο και πλέον μπορούμε να μιλάμε για μία ιδιαιτέρως προσεγμένη παραγωγή που έχει αναδείξει μία ευρεία γκάμα θεματικών, κρατώντας όμως πάντα ως κεντρικό πυρήνα τον αρχικό της στόχο: να μας συστήνει προσωπικότητες, αξίες, στάσεις ζωής και παραδείγματα που μας εμπνέουν.

Το καινούργιο επεισόδιο που θα προβληθεί την Κυριακή του Πάσχα, είναι μία ακόμα απόδειξη των Φάρων, καθώς μας παρουσιάζει δύο βραβευμένους καλλιτέχνες που με την πίστη στο ταλέντο και το όραμά τους κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να ζωγραφίσουν τη δική τους πορεία προς την έμπνευση.

Μανώλης Αναστασάκος, ο βραβευμένος καλλιτέχνης που ξεκίνησε από τα γκραφίτι της Καλλιθέας

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική από την ηλικία των 14 ετών έχοντας ως καμβά του τους δρόμους της Αθήνας, ή μάλλον τους τοίχους της Καλλιθέας, καθώς δημιουργούσε γκραφίτι στις συνοικίες που μεγάλωσε. Όπως έχει δηλώσει είχε μια δύσκολη εφηβεία και θεωρεί πως η τέχνη τον "έσωσε" από ένα ακόμα πιο δύσκολο μέλλον. Μπήκε στο πανεπιστήμιο των Καλών Τεχνών, ενώ κάθε χρόνο αποφοιτούσε πρώτος, κερδίζοντας υποτροφίες και άρα εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των σπουδών του, εφόσον δεν είχε την οικονομική άνεση. Δηλώνει ότι η τέχνη είναι στάση ζωής, καθώς μέσα της ζουν όλες οι πεποιθήσεις, οι γνώσεις, οι ιδεολογικές κατευθύνσεις, οι προοπτικές και οι διδαχές που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει μια ζωή με ψυχική ηρεμία. Πλέον, στο βιογραφικό του αναγράφονται πλην της ζωγραφικής και του street art η σκηνοθεσία, η αγιογραφία, η υαλουργία, η ξυλογλυπτική καθώς και η εικαστική ψυχοθεραπεία με ειδίκευση στα κακοποιημένα παιδιά, ενώ προσφάτως μπήκε στα ενδιαφέροντα του και ο βιομιμητισμός. Έχει δραστηριοποιηθεί ως γλύπτης, ζωγράφος, σκηνοθέτης, χαράκτης και σκηνογράφος για τον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Εργάστηκε στην τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μέσω ατομικών και ομαδικών εκθέσεων έχει δει τα έργα του να ταξιδεύουν σε Βαλκάνια, Ευρώπη, Ασία και Αμερική, αλλά και να κοσμούν τοίχους Μουσείων σύγχρονης τέχνης και ιδιωτών συλλεκτών.

Αλέκος Παπαδάτος, ο άνθρωπος πίσω από το Logicomix

Ο διάσημος Έλληνας συγγραφέας comics και εικονογράφος είναι ίσως περισσότερο γνωστός ως καλλιτέχνης του Logicomix, ένα γραφικό μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον Απόστολο Δοξιάδη και τον Χρήστο Παπαδημητρίου. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που όλα της τα μέλη είχαν το μικρόβιο του σχεδίου, και αυτό σε συνδυασμό με την αγάπη του για τον Μίκυ Μάους, τον Αστερίξ, τον Μικρό Ήρωα και τον Τεν Τεν τον οδήγησε στο να ακολουθήσει το σχέδιο επαγγελματικά, αφού όμως πρώτα τελείωσε τις σπουδές του στα οικονομικά –τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γαλλία-. Ο ίδιος λέει για το σχέδιο πως «είναι μια δουλειά μοναχική αλλά με μεγάλες χαρές». Το Logicomix ήταν το Νο 1 New York Times Best Seller χαρτόδετο βιβλίο γραφικών το 2009. Για την ακρίβεια το «Logicomix” έγινε διεθνές φαινόμενο, οι Νew York Times το είχαν στη λίστα με τα ευπώλητα για δέκα εβδομάδες, κέρδισε διάφορα διεθνή βραβεία και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 25 γλώσσες. Έξι χρόνια μετά δημιούργησαν ένα νέο άλμπουμ με θέμα εξίσου συναρπαστικό, μεγαλειώδες και γεμάτο νοήματα όσο τα μαθηματικά: τη γέννηση της Δημοκρατίας. Κυκλοφόρησε και αυτό στη διεθνή αγορά και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Το ταλέντο από μόνο του δεν επαρκεί και αυτό οι καλλιτέχνες το γνωρίζουν πολύ καλά. Όταν όμως συνδυαστεί με την επιμονή και την υπομονή μπορεί να επιφέρει αυτό που θεωρούμε ως "επιτυχία". Μέχρι όμως να έρθει η στιγμή της αναγνώρισης έχει μεσολαβήσει πολλή δουλειά, ατέλειωτες ώρες προσπαθειών, ξενύχτια και αγωνία για αυτό που ξημερώνει αύριο. Οι Φάροι όμως δεν το βάζουν κάτω και ακόμα όταν όλα γύρω τους σκοτεινιάζουν βρίσκουν τα χρώματα ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους, φωτεινό και ελπιδοφόρο ξημέρωμα.

INFO

Πρώτη προβολή: Κυριακή του Πάσχα 16/4 στις 23:00

Επόμενη προβολή: Τετάρτη 19/4 στις 17:00