Η Μαρία Μαγδαληνή στην ποπ κουλτούρα: Το σύγχρονο πορτρέτο του πιο αμφιλεγόμενου βιβλικού χαρακτήρα

Domenico Tintoretto, «The Penitent Magdalene», c. 1598

Η Μαρία Μαγδαληνή ήταν πάντα ένας από τους βιβλικούς χαρακτήρες με την πλέον ενδιαφέρουσα μετά θάνατον ζωή. Όπως έχουν επισημάνει πολλοί μελετητές, μέσα στο πέρασμα των αιώνων οι διερμηνείς των Γραφών έχουν όχι μόνο μεταμορφώσει το χαρακτήρα της αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις, τον έχουν συγχωνεύσει και με άλλους. Σε μια επιστολή του 6ου αιώνα, ο Πάπας Γρηγόριος ο Μέγας δήλωνε πως η ανώνυμη αμαρτωλή γυναίκα στο κατά Λουκάν 7:36-50, η Μαρία Μαγδαληνή και η Μαρία της Βηθανίας στο κατά Ιωάννην 11, είναι η ίδια γυναίκα. Αυτός ο συνδυασμός των τριών χαρακτήρων σε έναν είχε ως αποτέλεσμα η Μαρία Μαγδαληνή να μείνει γνωστή ως αμαρτωλή και ταυτόχρονα στενά συνδεδεμένη με τον Ιησού και τη διδασκαλία του. Μάλιστα ο θρύλος της σχέσης της με τον Ιησού έφτασε σε τέτοιο σημείο που πολλοί αναγνώστες πιστεύουν μέχρι και σήμερα στη λεγόμενη ερωτική σχέση που υπήρχε ανάμεσά τους.

Στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, η ταυτότης της Μαρίας Μαγδαληνής έχει μεταφραστεί ποικιλοτρόπως, ενώ άντλησε στοιχεία από διάφορα ενδιαφέροντα γνωστικιστικά κείμενα για να δημιουργήσει, ξανά και ξανά, την ιστορία της.

Σε μια προσπάθεια να συνθέσουμε την εικόνα της Μαρίας Μαγδαληνής, επιλέξαμε τις πλέον διάσημες απεικονίσεις της μέσα από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη μουσική, προκειμένου να πάρουμε μια ιδέα για τη σύγχρονη μορφή ενός από τους πλέον πολυσυζητημένους και αμφιλεγόμενους χαρακτήρες της Βίβλου. Μέρες που 'ναι.

Ας ξεκινήσουμε με το μουσικό κομμάτι, και τους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τη Μαρία Μαγδαληνή και την ιστορία της. Μείναμε στα κομμάτια που έχουν τη Μαγδαληνή στον πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι ως απλή αναφορά σε ένα στίχο -ειδάλλως δεν θα τελειώναμε ποτέ. Όπως θα διαπιστώσετε, είναι λίγα, αμερικάνικα και αρκετά πιστά στο θρησκευτικό κομμάτι.

Συνεχίζουμε με τις ταινίες/τηλεταινίες που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για την ιστορία της Μαρίας Μαγδαληνής. Κάποιες είναι πιστές στο μύθο, άλλες διαδραματίζονται στη σύγχρονη εποχή και, φυσικά, η πιο δημοφιλής μέχρι σήμερα παραμένει η κινηματογραφική μεταφορά του «Κώδικα Ντα Βίντσι», η οποία βασίζεται στην υποτιθέμενη σχέση του Ιησού με τη Μαρία.

Secrets of Mary Magdalene (2006)

Mary (2005)

Mary Magdalene: Close To Jesus (2000)

The Da Vinci Code (2006)

+ Ειδική μνεία στο πολυαναμενόμενο «Mary Magdalene» του Garth Davis που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τη Rooney Mara στον ομώνυμο ρόλο και τον Joaquin Phoenix στο ρόλο του Ιησού.

Και για το τέλος ένα μικρό αλλά χορταστικό φωτογραφικό κολάζ με τις πιο γνωστές «Μαρίες Μαγδαληνές» της μεγάλης και της μικρής οθόνης.

Mary Magdalene cinema