O στρατός και η ισχύς Βόρειας και Νότιας Κορέας. Crash test μεταξύ των δύο χωρών και των συμμάχων τους ΗΠΑ και Κίνα

O στρατός και η ισχύς Βόρειας και Νότιας Κορέας. Crash test μεταξύ των δύο χωρών και των συμμάχων τους ΗΠΑ και Κίνα

Με τη ρητορική του πολέμου να κλιμακώνεται μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ αλλά και των συμμάχων των δύο χωρών, τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις με έκδηλη ανησυχία και τους αναλυτές να προσπαθούν να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις στα δύο στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί, είναι αναπόφευκτα τα ερωτήματα περί τις αντικειμενικής ισχύς των «παικτών» αυτής της νέα κρίσης με ψυχροπολεμικά χαρακτηριστικά. Ο Ουάσινγκτον και ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να απειλεί την Πιονγιάνγκ με τον αέρα μιας παλιάς υπερδύναμης, τη δεδομένη υπεροπλίας και έχοντας στο πλευρό της συμμάχους συμμάχους στους οποίους θέλει να υπολογίζει. Το σκηνικό που διαμορφώνεται στη χερσόνησο γεννά βάσιμους φόβους, όσο και αν η λογική «απορρίπτει» το πιο ακραία σενάρια αλλά σε κάθε περίπτωση η ανάγκη της Πιονγιάνγκ να υψώσει το ανάστημά της στις ΗΠΑ δεν μπορεί παρά να τρομάζει τη Νότια Κορέα όσο και η αντιπαράθεση των συμμάχων των δύο χωρών ΗΠΑ και Κίνας.

Υπό αυτό το πρίσμα έχει αξία να δούμε μέσα και από μερικά γραφήματα για το πως είναι σήμερα οι ισορροπίες στην κορεατική χερσόνησο και ποια είναι η πραγματική δύναμη των εμπλεκόμενων δυνάμεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βορείου Κορέας είναι σαφώς πιο ετοιμοπόλεμες από τα στρατεύματα της Νοτίου Κορέας αν και μεγάλος αριθμός των στρατιωτών της είναι κακοπληρωμένοι και υποσιτίζονται. Επίσης είναι γνωστό πως η Β.Κορέα έχει ξεπερασμένο εξοπλισμό και στα σμήνη της πολεμικής αεροπορίας της δραστηριοποιούνται ακόμη-αν και για εκπαιδευτικούς σκοπούς- ΜIG15 της δεκαετίας του 1950 (από την περίοδο του Πολέμου της Κορέας). Ο δε στρατός της Ν.Κορέας μπορεί να υπερηφανεύεται πως διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας τανκ, αεροσκάφη και ελικόπτερα αλλά η Σεούλ απέχει μόλις 35 μίλια από την αποστρατικοποιημένη ζώνη και με δεδομένη την υπεροχή της Πιονγκγιάνγκ στο πυροβολικό, είναι πολύ πιθανό πως σε μια ενδεχόμενη επίθεση η πρωτεύουσα της Ν.Κορέας θα υφίστατο τεράστιες ζημιές. Ακόμη και εάν απωθούσε μια εισβολή, μια τέτοια επιτυχία θα συνοδευόταν από σημαντικές απώλειας σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε αμάχους.

Σημειώνεται δε πως παραμένει άγνωστο το σύνολο του οπλοστασίου που διαθέτει η Βόρεια Κορέα δεδομένων και των διαδοχικών δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και τις ήδη πέντε πυρηνικές δοκιμές που διεξήγαγε πέρυσι. Μια πρώτη καταγραφή των στρατιωτικών ισορροπιών πάντως στην κορεατική χερσόνησο μας δίνει το γράφημα του Statista.

You will find more statistics at Statista

Οι ισορροπίες όμως στο πιο θερμό σημείο του πλανήτη, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, δεν περιορίζεται στην στρατιωτική ισχύ αφού στη διχοτομημένη χερσόνησο με το πολυτάραχο, αιματηρό παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον εντοπίζονται σημαντικές και κρίσιμες διαφορές μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας σε νευραλγικούς τομείς όπως πχ η δημόσια οικονομία, το επίπεδο φτώχειας, ο πληθυσμός, το σύστημα διοίκησης και φυσικά η τεχνολογία.

Σε μια σύγκριση με τη βοήθεια της πλατφόρμας Find the Data μπορεί να δει κανείς όλα αυτά τα στοιχεία αναλυτικά για κάθε χώρα σε ένα εικονικό crash test Βορείου και Νοτίου Κορέας ενώ υπάρχουν επίσης διαθέσιμα στοιχεία για τις ένοπλες δυνάμεις, την υγεία, την εκπαίδευση κα.

Δεδομένου όμως πως η αντιπαράθεση στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά μόνο τη Βόρεια και Νότια Κορέα αλλά και τις χώρες συμμάχους αυτών δηλαδή κυρίως την Κίνα και τις ΗΠΑ αντίστοιχα αξίζει να δούμε και ποιος είναι ο αριθμός των ενεργεία στρατιωτών της κάθε χώρας, αν και μια επέμβαση εδάφους μάλλον αποκλείεται.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα και βάσει των στοιχείων του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών η Κίνα έχει φυσικά το πλεονέκτημα και ακολουθούν– από τις «εμπλεκόμενες» δυνάμεις- οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα, και η Νότια Κορέα.

You will find more statistics at Statista

Ενδιαφέρον όμως έχει και το Inforgraphic που παρουσιάζει τα σημεία ανά τον πλανήτη όπου έχουμε σημαντική παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

You will find more statistics at Statista

Η Νότια Κορέα είναι μια από αυτές τις περιοχές και επίσης οι Αμερικανοί γενικότερα θεωρούν τη Βόρεια Κορέα ως τον μεγαλύτερο εχθρό τους. Το ίδιο και ο Τραμπ.

You will find more statistics at Statista

Και επειδή όπως έχει καταστεί σαφές το «παιχνίδι» στη διεθνή σκακιέρα παίζεται πάντα κυρίως μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, αξίζει μια σύγκριση μεταξύ των δύο βασικών συμμάχων της Βορείου και Νοτίου Κορέας δηλαδή την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή