ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2017 11:31 EEST | Updated 16/04/2017 11:31 EEST

Αθωώθηκε η ακτιβίστρια στην Αίγυπτο που κατηγορούνταν για εμπορία ανθρώπων

MOHAMED EL-SHAHED via Getty Images
US-Egyptian charity worker Aya Hejazi looks on the from the defendent's cage during her trial in Cairo on April 16, 2017.An Egyptian court acquitted Hejazi accused of human trafficking and sexually abusing children, in a case that drew alarm from Washington and international rights groups. / AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED (Photo credit should read MOHAMED EL-SHAHED/AFP/Getty Images)

Δικαστήριο του Καΐρου αθώωσε σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, την Αμερικανοαιγύπτια ακτιβίστιρα Άγια Χιτζάζι, ο οποία παρέμενε στη φυλακή επί τρία χρόνια κατηγορούμενη για εμπορία ανθρώπων.

Η Χιτζάζι είναι η ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Belady που παρέχει βοήθεια στα παιδιά του δρόμου.

Το δικαστήριο αθώωσε επίσης τον σύζυγό της και άλλους έξι κατηγορούμενους. Όλοι τους κατηγορούνταν για εμπορία ανθρώπων, για σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών και για την ίδρυση μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης χωρίς την έγκριση των αρχών. Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει κατ' επανάληψη την απελευθέρωση της Χιτζάζι.

Η δίκη είχε ξεκινήσει στα μέσα του 2015 αλλά οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου αναβάλλονταν συχνά.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο δικηγόρος της Χιτζάζι, Τάχερ Αμπουλνάσερ, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι οκτώ αθωωθέντες αναμένεται ότι θα αποφυλακιστούν εντός των επόμενων ημερών.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει τότε ότι θα πίεζε το Κάιρο για να πετύχει την απελευθέρωσης τη Χιτζάζι.

«Η Άγια ήθελε πραγματικά να εργαστεί για τα παιδιά του δρόμου και τις κοινότητες από τις οποίες προέρχονται. Είμαι πολύ υπερήφανη για τα παιδιά μου», είπε στους δημοσιογράφους η μητέρα της Χιτζάζι, Νάγκλαα Χόσνι, τονίζοντας ότι ο γαμπρός της είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο του ζεύγους.

Τον Μάρτιο, ο Τζο Στορκ, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε χαρακτηρίσει «παρωδία δικαιοσύνης» τη δίκη των οκτώ, μετά από μια νέα αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης. «Οι κατηγορούμενοι δεν μπόρεσαν να συναντήσουν τους συνηγόρους τους κατ' ιδίαν, οι συνεδριάσεις αναβάλλονταν κατ' επανάληψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενώ το δικαστήριο απέρριπτε συστηματικά, χωρίς εξηγήσεις, τα αιτήματα για αποφυλάκιση υπό όρους», υποστήριξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)