Βρετανία: Συλλέκτης στρατιωτικών οχημάτων βρήκε ράβδους χρυσού αξίας μέχρι και 2,4 εκατ. ευρώ σε παλιό ιρακινό τανκ

Βρετανία: Συλλέκτης στρατιωτικών οχημάτων βρήκε ράβδους χρυσού αξίας μέχρι και 2,4 εκατ. ευρώ σε παλιό ιρακινό τανκ
Tanks-alot

Θα μπορούσε να ήταν ο τρόπος με τον οποίο τελείωνε μια πολεμική/ heist κινηματογραφική περιπέτεια (Three Kings ή το επερχόμενο Renegades – ξέρετε, αυτές με στρατιώτες που εν μέσω εμπόλεμων ζωνών την «κοπανάνε» για να επιδοθούν σε κυνήγι θησαυρού), αλλά πρόκειται για πραγματική ιστορία: Φανατικός συλλέκτης αρμάτων μάχης στη Βρετανία ο οποίος απέκτησε ένα, πρώην ιρακινό άρμα μάχης τύπου Type 69 (βασισμένο στο σοβιετικό T-54/ Τ-55) σε μια συμφωνία αξίας ύψους 30.000 λιρών- για να βρει στο εσωτερικό της δεξαμενής καυσίμου του κρυμμένες ράβδους χρυσού αξίας που φτάνει τα δύο εκατ. λίρες (2,4 εκατομμύρια ευρώ)!

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής The Sun, ο 55χρονος Νικ Μιντ εντόπισε τις 5 ράβδους ενώ πραγματοποιούσε εργασίες αποκατάστασης του άρματος, με σκοπό να το εντάξει στη συλλογή του, που αποτελείται από 150 στρατιωτικά οχήματα.

Ο ίδιος και ο μηχανικός Τοντ Τσάμπερλεν μαγνητοσκοπούσαν τους εαυτούς τους ενώ άνοιγαν τη δεξαμενή, έτσι ώστε, σε περίπτωση που εντόπιζαν πυρομαχικά, να έχουν υλικό για να δείξουν στις αρμόδιες ρχές έτσι ώστε να σταλούν πυροτεχνουργοί. Αντ'αυτού, εντόπισαν τις ράβδους, βάρους 5 κιλών η καθεμία- με τον 50χρονο Τσάμπερλεν να εκτιμά την αξία τους πάνω από 2 εκατ. λίρες.

«Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν μπορείς ακριβώς να πάρεις πέντε ράβδους χρυσού και να πας να τις δώσεις για μετρητά, χωρίς να τεθούν ερωτήματα, οπότε καλέσαμε την αστυνομία».

Ο Μιντ διαχειρίζεται το Tanks-a-Lot, και δίνει τη δυνατότητα σε φανατικούς της στρατιωτικής τεχνολογίας και των οχημάτων τη δυνατότητα να οδηγήσουν τα άρματά του, στη φάρμα του στο Χέλμντον του Νόρθαντς. Ο ίδιος απέκτησε το τανκ μέσω ανταλλαγής, δίνοντάς ένα στρατιωτικό φορτηγό και ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο τύπου Abbot, αφού είδε το T54 να διαφημίζεται στο eBay.

Οι δύο άνδρες είχαν ήδη βρει πυρομαχικά πολυβόλου ενώ εξέταζαν το άρμα, και περίμεναν να βρουν όπλα. Αντ'αυτού, βρήκαν τον χρυσό, που εκτιμούν πως είναι λάφυρα που άρπαξαν Ιρακινοί στρατιώτες από το Κουβέιτ κατά την εισβολή στη χώρα και τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου το 1990-1991. Το τανκ στη συνέχεια έπεσε στα χέρια των συμμαχικών δυνάμεων κατά την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» και απεστάλη στη Βρετανία. «Πρέπει να άνοιξαν τρύπα στη δεξαμενή καυσίμου και να τη γέμισαν με ράβδους χρυσού» είπε ο Μιντ.

Αφού κλήθηκε η αστυνομία, κατέφθασαν δύο αστυνομικοί, που πήραν τις ράβδους και τους έδωσαν μια σχετική απόδειξη, την οποία έχουν αποθηκεύσει σε θυρίδα στο Λονδίνο.

«Ακόμα και αν δεν πάρουμε πίσω καθόλου χρυσό, πάλι θα έχω το ωραίο μου τανκ» είπε ο Μιντ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Popular Mechanics, το Type 69 ήταν ένα κινεζικό αντίγραφο του σοβιετικού Τ-54/Τ-55 που πωλήθηκε σε μεγάλους αριθμούς στον ιρακινό στρατό κατά τη δεκαετία του 1980. το Type 69 ήταν εξοπλισμένο με πυροβόλο των 100 χιλιοστών και πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών. Με τα σημερινά δεδομένα (αλλά και αυτά των τελών του Ψυχρού Πολέμου γενικότερα) είναι απαρχαιωμένο (πρόκειται για μοντέλο που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940), αλλά εξακολουθεί να συναντάται σε υπηρεσία σε διάφορες χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, το όχημα είχε πρωτοαγοράσει ένας αυτοδίδακτος μηχανικός, ο Τζο Χιουζ, 23 ετών, που αντικατέστησε τις ερπύστριες και επισκεύασε τον κινητήρα του, χωρίς να ανακαλύψει τον χρυσό. Στη συνέχεια, προέβη στην προαναφερθείσα ανταλλαγή με τον Μιντ.

Δημοφιλή