ΔΙΕΘΝΕΣ
16/04/2017 17:28 EEST | Updated 16/04/2017 19:46 EEST

Τουρκία: Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στο δημοψήφισμα και προτίθεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα

Bloomberg via Getty Images
Residents carry Turkish national flags outside of the AKP party headquarters as they react to the outcome of the referendum in Istanbul, Turkey, on Sunday, April 16, 2017. With a declared victory, Turks approved the most radical constitutional overhaul since the republic was founded 93 year ago, giving President Recep Tayyip Erdogan authority to appoint ministers and top judges at his discretion and call elections at any time. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε ότι η τροποποίηση που έγινε την τελευταία στιγμή στον εκλογικό κανονισμό θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία.

Καταγγέλλοντας την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα των εκλογικών τμημάτων, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως οι αρχές «κατέστησαν θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος» και «επισκίασαν την απόφαση του έθνους».

Ο ίδιος επισήμανε ότι εκείνοι που υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα ενδεχομένως παραβίασαν τα όρια του νόμου.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του CHP είχε καταγγείλει νωρίτερα στο CNN-Türk μια «παράβαση» μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.

Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την ανακαταμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)