Όσα δεν γνωρίζατε για τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Όσα δεν γνωρίζατε για τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Turkish President Tayyip Erdogan greets his supporters in Istanbul, Turkey, April 16, 2017. REUTERS/Murad Sezer
Turkish President Tayyip Erdogan greets his supporters in Istanbul, Turkey, April 16, 2017. REUTERS/Murad Sezer
Murad Sezer / Reuters

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστός ως ο Τούρκος πολιτικός που «δεν έχασε ποτέ τις εκλογές». Αυτός ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να επιβεβαιώσει και το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Τουρκία, όπου επικράτησε -έστω και με μικρή διαφορά- το «ναι». Αυτή η (μικρή) νίκη θα δώσει την δυνατότητα στον Τούρκο πρόεδρο να προχωρήσει με την συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του.

Ο βίος και η Πολιτεία του Ερντογάν

Γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1954, στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης. Η οικογένειά του είχε τουρκική και λαζική καταγωγή και διέμενε αρχικά στην περιοχή της Ριζούντας, στην οποία επέστρεψαν όταν ο Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν ήταν ακόμα μωρό. Στα 13 του ο Ερντογάν έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, όπου παράλληλα με τα μαθήματα σε μια από τις θρησκευτικές σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σχολές İmam Hatip) αναγκαζόταν να δουλεύει στον δρόμο για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα. Μετά την αποφοίτησή του, άρχισε να παίζει ως ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα της Κασίμπασα, με το στάδιο της πόλης του να έχει πάρει σήμερα το όνομά του. Στην συνέχεια όμως άφησε το ποδόσφαιρο για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Ακσαράι, η οποία σήμερα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά.

Την περίοδο των σπουδών του εισήχθη στην αντικομμουνιστική Εθνική Τουρκική Φοιτητική Ένωση ενώ αργότερα έγινε μέλος του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας. Μετά το πραξικόπημα του 1980, ακολούθησε μαζί με τους υποστηρικτές του Ερμπακάν το Ισλαμιστικό Κόμμα της Ευημερίας, με το οποίο συμμετείχε στο τοπικό συμβούλιο του διαμερίσματος Μπεγιογκλού της Κωνσταντινούπολης, και στις 27 Μαρτίου 1994 εκλέχθηκε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Κατά τη θητεία του, βελτίωσε το πρόβλημα της υδροδότησης με τη δημιουργία νέων αγωγών νερού εκατοντάδων χιλιομέτρων, κερδίζοντας την ευγνωμοσύνη των συμπολιτών του. Τον Δεκέμβριο του 1997, σε διαδήλωση στην περιοχή του Σιίρτ, ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ου αιώνα Ζιγιά Γκιοκάλπ. Η δημόσια ανάγνωση του συγκεκριμένου ποιήματος θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος. Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστεί το 1999 σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών.

Ο Ερντογάν έγινε ο 57ος πρωθυπουργός της Τουρκίας στις 14 Μαρτίου 2003 με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ήταν ο πρώτος Τούρκος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε επίσημα την Ελλάδα από το 1988 και ο πρώτος που είδε τους μουσουλμάνους της Θράκης από το 1952 – η επίσκεψη είχε χαρακτηριστεί ιστορική. Σημειώνεται ότι την περίοδο 2000 – 2004 μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας είχαν συνομολογηθεί 10 μνημόνια συμφωνίες. Έπειτα από τη διεξαγωγή των εκλογών, στις 12 Ιουνίου 2011, το κόμμα του Ερντογάν πέτυχε και νέα νίκη, εξασφαλίζοντας αυτοδυναμία με ποσοστό 50,2%, χωρίς όμως να συμπληρώσει την πλειοψηφία των 2/3 των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, με 325 έδρες για το κόμμα του επί συνόλου 550 εδρών στο Κοινοβούλιο. Ο Ερντογάν έγινε έτσι ο δεύτερος πολιτικός που κερδίζει τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις στην τουρκική ιστορία, από το 1946.

Πρόεδρος αναδείχτηκε κατά την 9η συνεχόμενη εκλογική νίκη του. Με ποσοστό 52%, ο Ερντογάν νίκησε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 10 Αυγούστου 2014. Τέλος, να σημειώσουμε ότι ίναι παντρεμένος με την Εμινέ Ερντογάν από τις 4 Ιουλίου 1978 και έχει δυο γιους και δυο κόρες. Η σύζυγός του φοράει την ισλαμική μαντίλα, πράγμα το οποίο δημιουργεί συχνά αντιπαραθέσεις στην Τουρκία και την αντίδραση του στρατού και του λεγόμενου «κεμαλικού κατεστημένου».

Δημοφιλή