ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2017 06:36 EEST | Updated 17/04/2017 07:08 EEST

Νοθεία στο τουρκικό δημοψήφισμα; Βίντεο δείχνουν σειρά παρατυπιών στα επαρχιακά εκλογικά κέντρα

Alkis Konstantinidis / Reuters
Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan celebrate in Istanbul, Turkey, April 16, 2017. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο Τούρκων πολιτών που φέρονται να αποδεικνύουν ότι οι καταγγελίες περί νοθείας στο τουρκικό δημοψήφισμα ισχύουν. Η εγκυρότητά τους ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, ένας ψηφοφόρος φαίνεται να ρίχνει πέντε ψηφοδέλτια στην κάλπη, ενώ, σε ένα άλλο, κάποιος σφραγίζει περισσότερα από ένα ψηφοδέλτια. Σε άλλες περιπτώσεις, πολίτες φαίνονται να ψηφίζουν μέσα σε αυτοκίνητα και όχι πίσω από κάποιο παραβάν, ενώ άτομα που υποστήριζαν το «όχι» κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στα εκλογικά κέντρα. Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει νωρίτερα ότι καταμετρήθηκαν ψήφοι από φακέλους που δεν είχαν σφραγιστεί και που θα έπρεπε να έχουν ακυρωθεί. Τα περισσότερα περιστατικά φερόμενης νοθείας σημειώθηκαν σε επαρχιακές πόλεις.

Διαψεύδει τις κατηγορίες το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο

Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι που δόθηκαν στους ψηφοφόρους είχαν δοθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) και είναι έγκυροι, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο πρόεδρος του YSK Σαντί Γκιουβέν δήλωσε πως μια απόφαση της τελευταίας στιγμής από το συμβούλιο να επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια δεν είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς η κυβέρνηση είχε στο παρελθόν επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Οι υποστηρικτές του «Όχι» επισημαίνουν πως η απόφαση δημιουργεί ζητήματα για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας. Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, ο Γκιουβέν δήλωσε πως η απόφαση ελήφθη πριν μπουν στο σύστημα αποτελέσματα και ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP και της αντιπολίτευσης ήταν παρόντα σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα και υπέγραψαν τις αναφορές.