Τελικά πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο;

Μάλλον κάνουμε μπάνιο πιο συχνά από ό,τι θα έπρεπε
shutterstock

Το μπάνιο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, σωστά; Λάθος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε μπάνιο μια ή και δύο φορές την ημέρα. Όμως στην πραγματικότητα θα πρέπει να κάνουμε μπάνιο μια με δύο φορές την εβδομάδα.

Μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς το καθημερινό ντους γίνεται καθαρά για αισθητικούς λόγους, σύμφωνα με τον Independent.

Η Elaine Larson, ειδική στις μολυσματικές ασθένειες και αντιπρύτανης ερευνών στο Columbia, λέει: «Πολλοί πιστεύουν ότι κάνουν μπάνιο για λόγους υγιεινής ή για να είναι πιο καθαροί, αλλά από την πλευρά της βακτηριολογίας, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το μπάνιο θα απομακρύνει τις οσμές εάν μυρίζετε ή εάν έχετε πάει στο γυμναστήριο. Αλλά αναφορικά με την προστασία από αρρώστιες, το να πλένετε συχνά τα χέρια σας δεν αρκεί».

Ούτε καν με τα ειδικά σαπούνια. Έρευνα της Larson έδειξε ότι αντιβακτηριακά δεν κάνουν κάτι παραπάνω από τα κοινά σαπούνια αναφορικά με την μείωση του κινδύνου να κολλήσει κάποιος μια μεταδιδόμενη ασθένεια.

Επίσης έρευνες έδειξαν ότι όσο περισσότερο κάνουμε μπάνιο, τόσο πιο λεπτό και αφυδατωμένο γίνεται το δέρμα μας. Το ξηρό δέρμα επιτρέπει την εισχώρηση των μικροβίων.

Επίσης το συχνό πλύσιμο αφαιρεί από το δέρμα την απαραίτητη φυσική λιπαρότητά του, προκαλώντας προβλήματα στο ανοσοποιητικό, καθώς σε τέτοιο περιβάλλον ευδοκιμούν τα βακτήρια, σύμφωνα με τον Dr. C. Brandon Mitchell, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο George Washington University.

«Το σώμα μας είναι μια "καλολαδωμένη μηχανή". Το καθημερινό μπάνιο δεν είναι απαραίτητο» λέει ο Mitchell. Προτείνει να πλένονται μόνο οι περιοχές που εκκρίνουν οσμές (μασχάλες, γεννητικά όργανα, οπίσθια). «Το υπόλοιπο σώμα δεν χρειάζεται σαπούνι συχνά».

Όσο για τα μαλλιά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εάν το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής είναι ξηρό, τότε το λούσιμο είναι απαραίτητο κάθε λίγες εβδομάδες. Εάν πάλι είναι λιπαρό, τότε μόνο λίγα λουσίματα την εβδομάδα είναι αρκετά.