Ο ξεχασμένος έρωτας του Ναπολέοντα: Πωλήθηκε σε δημοπρασία το δαχτυλίδι που ο στρατηλάτης δώρισε στην πρώτη του αγάπη

Ο ξεχασμένος έρωτας του Ναπολέοντα: Πωλήθηκε σε δημοπρασία το δαχτυλίδι που ο στρατηλάτης δώρισε στην πρώτη του αγάπη
Elenarts via Getty Images

Για το ποσό των 29.000 ευρώ πωλήθηκε, σε δημοπρασία στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας, το δαχτυλίδι που είδε δωρίσει ο Ναπολέων Βοναπάρτης στον πρώτο του, νεανικό έρωτά του- την Καρολίν ντε Κολομπιέ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της antiquestradegazette, το δαχτυλίδι διατέθηκε στο πλαίσιο της δημοπρασίας «Empire à Fontainebleau», από τον οίκο Osenat.

Η ιστορία του δαχτυλιδιού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ντε Κολομπιέ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, μια και τον τίτλο του έρωτα της ζωής του Ναπολέοντα κατέχει η Ιωσηφίνα ντε Μπωαρναί.

Παρόλα αυτά, ο Ναπολέων είχε ερωτευτεί την Καρολίν ντε Κολομπιέ στη νεαρή ηλικία των 18 χρονών- ενώ η ίδια ήταν 26. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Mirror, είχαν γνωριστεί όταν ο Ναπολέων υπηρετούσε σε μονάδα του γαλλικού στρατού κοντά στα κτήματα της οικογένειάς της, στα τέλη της δεκαετίας του 1780. Λέγεται πως έκαναν ρομαντικούς περιπάτους σε κήπους, μαζεύοντας κεράσια- και λίγο καιρό μετά, ο ερωτοχτυπημένος Ναπολέων πρόσφερε στην Καρολίν το πολύτιμο χρυσό δαχτυλίδι με το ελεφαντόδοντο, όπου απεικονίζονταν άνθρωποι να μαζεύουν κεράσια.

Ωστόσο, αν και, όπως λέγεται, η Καρολίν του άρεσε πολύ, η σχέση τους παρέμεινε «αθώα» επειδή ο ίδιος ήταν πολύ ντροπαλός. Μετά το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, ο Ναπολέων ανέβηκε στην ιεραρχία του στρατού, έγινε αυτοκράτορας της Γαλλίας και παντρεύτηκε την Ιωσηφίνα νε Μπωαρναί και αργότερα τη Μαρία Λουΐζα, και δεν ξαναείδε την Καρολίν ντε Κολομπιέ για 20 χρόνια. Η ίδια παντρεύτηκε έναν απόστρατο αξιωματικό του γαλλικού στρατού και μετακόμισε στη Λυών, ενώ κράτησε το δαχτυλίδι που της είχε δώσει.

Το 1805 ο Ναπολέων έλαβε γράμμα από την Καρολίν και σταμάτησε στη Λυών για να αναθερμάνει τις φιλικές τους σχέσεις. Ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός απέναντί της, προάγοντας τον αδελφό της, κάνοντας τον σύζυγό της βαρώνο και την ίδια κυρία επί των τιμών στη συνοδεία της ίδιας του της μητέρας. Παρέμειναν φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής του, ανταλλάσσοντας γράμματα και κατά την περίοδο της εξορίας του στην Αγία Ελένη.

Όπως σημείωσε στη Mirror ο Ζαν Πιερ Οσενάτ, πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών, το δαχτυλίδι τέθηκε σε δημοπρασία από έναν απόγονο της ντε Κολομπιέ, έχοντας περάσει από γενιά σε γενιά της οικογένειας.

Δημοφιλή