ΔΙΕΘΝΕΣ
19/04/2017 09:38 EEST | Updated 19/04/2017 09:38 EEST

Η Γερμανία υπερασπίζεται το πλεόνασμά της και ενθαρρύνει την ΕΚΤ να υιοθετήσει πολιτική για ισχυρό ευρώ

Pool via Getty Images
(Photo by Ronald Wittek - Pool /Getty Images)

Η Γερμανία έχει προετοιμάσει μια σθεναρή υπεράσπιση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών σε έγγραφο που παρουσιάζει τις θέσεις της και συντάχθηκε ενόψει των διεθνών χρηματοοικονομικών συνομιλιών στην Ουάσιγκτον αργότερα αυτή την εβδομάδα, όταν αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από την αμερικανική πλευρά για μείωση του πλεονάσματος.

Στο οκτασέλιδο έγγραφο, τα γερμανικά υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας υποστηρίζουν ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ανήλθε στο 8,3% του ΑΕΠ πέρυσι, είναι αποτέλεσμα επιχειρηματικών αποφάσεων που ελήφθησαν με γνώμονα την αγορά.

«Η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί εργαλεία προστατευτισμού», ανέφεραν στο έγγραφο τα δύο υπουργεία, προσθέτοντας ότι οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη επιτείνουν τις εμπορικές ανισορροπίες.

«Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και οι εξελίξεις για τον πληθωρισμό μπορεί να ενθαρρύνουν την ΕΚΤ να ξεκινήσει την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής», ανέφεραν τα υπουργεία στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Ένα ισχυρότερο ευρώ θα μειώσει αυτόματα το εμπορικό πλεόνασμα».

Αξιωματούχοι από τις μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20) θα συναντηθούν στο περιθώριο της εξαμηνιαίας συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον από την Πέμπτη έως την Κυριακή.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Sponsored Box