ΔΙΕΘΝΕΣ
19/04/2017 13:15 EEST | Updated 19/04/2017 13:15 EEST

«Δεν υπάρχουν ειδήσεις». Τι άλλαξε από το 1930 μέχρι σήμερα

Daily Herald Archive via Getty Images
UNITED KINGDOM - FEBRUARY 23: A family watching a television broadcast, c 1930s. Photograph showing a family watching a television programme on a mirror lid television. When switched on, the image on the horizontal 12 inch screen was reflected onto, and viewed via, the mirror on the lid of the case. This early television set used magnetic deflection and electrostatic focusing. (Photo by Daily Herald Archive/SSPL/Getty Images)

Είναι αρκετά δύσκολο να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε πώς έμοιαζε μία «κακή» ημέρα για την επικαιρότητα.

Αλλά 87 χρόνια πριν, στις 18 Απριλίου το 1930, ο παρουσιαστής στο δελτίο ειδήσεων του BBC δεν είχε τίποτα για να μεταδώσει στο τηλεοπτικό κοινό. «Δεν υπάρχουν ειδήσεις», ήταν το κείμενο εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του ενημερωτικού δελτίου των 20:45, λίγο πριν αρχίζει να ακούγεται μουσική με πιάνο για τα επόμενα 15 λεπτά.

Η ασύρματη υπηρεσία τότε επέστρεψε στη μετάδοση από την Αίθουσα της Βασίλισσας, στο Langham Place, στο Λονδίνο, όπου εκτελούνταν μία παράσταση όπερας βασισμένη στην όπερα Πάρσιφαλ του Βάγκνερ.

Ωστόσο στις 18 Απριλίου το 2017, τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Η επικαιρότητα ήταν «γεμάτη» με ειδήσεις ειδικά όσον αφορά στη Βρετανία.

Την ώρα που οι άνθρωποι επέστρεφαν στις δουλειές τους από τις διακοπές του Πάσχα, οι εικασίες διαμορφώθηκαν γύρω από την ανακοίνωση της πρωθυπουργού της χώρας, Τερέζα Μέι, η οποία θα γινόταν λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Ο Τύπος και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς,παραδόξων, είχαν κρατήσει το θέμα «στο σκοτάδι» - οπότε ένα κύμα εικασιών επικράτησε σε όλο το Twitter και τα λοιπά κοινωνικά δίκτυα.

Όταν η κ. Μέι είπε ότι θα πρέπει να καλέσει σε πρόωρες γενικές εκλογές, σε λιγότερο από 8 εβδομάδες, αυτή η ανακοίνωση έγινε άμεσα αντικείμενο για διαδικτυακά άρθρα, πολιτικές αναλύσεις, ζωντανές μεταδόσεις, ενημερωτικά ραδιοφωνικά δελτία και προγράμματα, τηλεοπτικούς σχολιασμούς και πολλά άλλα, καθένα από τα οποία ήταν εύκολα προσβάσιμα στο κοινό μέσω των smartphones.

Aν πάλι σας ενδιαφέρουν θέματα που δεν σχετίζονται με τη Βρετανία σας αναφέρουμε επίσης ότι την επικαιρότητα απασχόλησαν επίσης οι φωτογραφίες από τη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στην Αρκτική, η αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα , καθώς επίσης και εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έρευνα σχετικά με τις παρατυπίες στο δημοψήφισμα της Τουρκίας. , μετά την επικράτηση του «ναι», γεγονός που ενισχύει τις δυνάμεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.

Φυσικά, καμία από τις παραπάνω δεν είναι αδιάφορες ειδήσεις.

Παλαιότερα, οι ειδήσεις βασίζονταν κυρίως στα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στις ανακοινώσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων. Σήμερα δεν συμβαίνει το ίδιο. Επιπλέον, οι εκφωνητές τότε ήταν ανώνυμοι και φορούσαν απλά σακάκια για να πάνε στη δουλειά τους. Κάτι που δεν ίσχυε και για τους καλλιτέχνες στον χώρου του θεάτρου και της μουσικής, οι οποίοι έπρεπε να ντύνονταν επίσημα για να διασκεδάσουν τα βράδια το κοινό τους.

*Αποδόθηκε στα ελληνικά από το BBC

Sponsored Box