Ο ΟΗΕ εντόπισε ακόμη 17 ομαδικούς τάφους στο Κονγκό. Τουλάχιστον 30 παιδιά νεκρά

Ο ΟΗΕ εντόπισε ακόμη 17 ομαδικούς τάφους στο Κονγκό. Τουλάχιστον 30 παιδιά νεκρά
UN Indian peacekeeper unit position in North Kivu province in eastern Democratic Republic of Congo
UN Indian peacekeeper unit position in North Kivu province in eastern Democratic Republic of Congo
Eddie Gerald via Getty Images

Ερευνητές του ΟΗΕ εντόπισαν 17 ομαδικούς τάφους στην κεντρική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανεβάζοντας σε 40 τον αριθμό των ομαδικών τάφων που έχουν καταγραφεί σε μια περιοχή όπου ο στρατός της χώρας έχει συγκρουστεί με τοπικές πολιτοφυλακές, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Οι τάφοι αυτοί φέρονται να έχουν ανοιχθεί από Κονγκολέζους στρατιώτες έπειτα από τις συγκρούσεις τους με την πολιτοφυλακή του Καμουίνα Ενσάπου στην επαρχία Κεντρικό Κασάι στα τέλη Μαρτίου, αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.«Τουλάχιστον 74 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 30 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους στρατιώτες στις συγκρούσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έχει απαντήσει προς το παρόν στις καταγγελίες αυτές. Στο παρελθόν η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό έχει αρνηθεί ότι οι στρατιώτες της έχουν χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία εναντίον των μελών πολιτοφυλακών και έχει ισχυριστεί ότι αυτές έχουν ανοίξει τους τάφους.

Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στην επαρχία Κεντρικό Κασάι από τον Αύγουστο του 2016, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της ΛΔ Κονγκό σκότωσαν τον τοπικό ηγέτη Καμουίνα Ενσάπου.

Η εξέγερση του Καμουίνα Ενσάπου συνιστά μια ολοένα και σοβαρότερη απειλή για τον πρόεδρο Ζοζέφ Καμπιλά. Η απόφαση του τελευταίου να παρατείνει τη θητεία του στην προεδρία και μετά τη λήξη της, τον περασμένο Δεκέμβριο, προκάλεσε αναταραχή στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια το τελευταίο διάστημα. Οι αντάρτες κατηγορούνται για ωμότητες, αλλά και οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορούνται επίσης ότι στοχοθετούν άμαχους πολίτες. Ο ΟΗΕ κατηγορεί τους αντάρτες ότι στρατολογούν παιδιά και ότι έχουν διαπράξει θηριωδίες και από την άλλη τις δυνάμεις της τάξεις ότι κάνουν δυσανάλογη χρήση βίας σε βάρος ανταρτών οπλισμένων με μαγκούρες και σφεντόνες.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή