ΔΙΕΘΝΕΣ
20/04/2017 13:21 EEST | Updated 20/04/2017 13:27 EEST

Η αιματηρή ιστορία πίσω από την θρυλική αμερικανική συμμορία MS-13

MARVIN RECINOS via Getty Images
A former 18th Street gang member attends a class on biblical education at the San Francisco Gotera prison, 165 km from San Salvador, on February 16, 2017. In the San Francisco Gotera prison there are 1122 gang members, from whom more than 500 say having abandoned their gangs and feel sorry for their crimes. / AFP / Marvin RECINOS (Photo credit should read MARVIN RECINOS/AFP/Getty Images)

Η θρυλική συμμορία που έχει αιματοκυλίσει το Ελ Σαλβαδόρ MS-13 φαίνεται ότι έχει εξαπλωθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη κατηγορήσει τον προκάτοχό του, Μπάρακ Ομπάμα, ότι ευθύνεται για την άνοδο βίαιων περιστατικών μεταξύ συμμοριών στην Καλιφόρνια, αλλά και σε άλλες Πολιτείες.

Ωστόσο, όπως τονίζει το BBC, η ιστορία της MS-13 είναι βαθιά ριζωμένη στην αμερικανική κουλτούρα και η άνοδός της στις ΗΠΑ δεν οφείλεται απαραίτητα στην μεταναστευτική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Εξάλλου, η συμμορία ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες και όχι σε κάποια παραγκούπολη της κεντρικής ή νότιας Αμερικής.

Την δεκαετία του 1980, δεκαετίες πριν ο Ομπάμα αναλάβει προεδρικά καθήκοντα, μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ που είχαν εγκαταλείψει τον εμφύλιο πόλεμο ίδρυσαν την συμμορία Mara Salvatrucha -γνωστή σήμερα ως MS-13- και πήραν τον έλεγχο ολόκληρων γειτονιών, σκορπώντας τον φόβο και τον θάνατο με τους σουγιάδες τους. Στην πορεία, έγιναν μέλη της συμμορίας και μετανάστες από το Μεξικό και την Γουατεμάλα, ενώ κύριοι αντίπαλοί τους ήταν η ιαπωνική Γιακούζα και η ιταλική Καμόρα.

Οι περισσότερες αναφορές που φτάνουν στην Ευρώπη για την MS-13 προέρχονται από το Ελ Σαλβαδόρ, καθώς εκεί η συμμορία έχει καταφέρει να πάρει υπό τον έλεγχό της ολόκληρες πόλεις, εκτινάσσοντας τα ποσοστά δολοφονιών στα ύψη. Παρ' όλα αυτά, η παρουσία της είναι ενεργή και στις Ηνωμένες Πολιτείες, την χώρα όπου ιδρύθηκε. Σύμφωνα με το FBI, σήμερα δραστηριοποιείται σε 46 Πολιτείες.

Όπως αναφέρει το BBC, η συμμορία είναι περιβόητη για τις προσπάθειές της να προσεγγίζει φτωχούς εφήβους, τους οποίους «εκπαιδεύει» στην βία. Τα νέα μέλη θα πρέπει να υποστούν ξυλοδαρμό από την υπόλοιπη συμμορία, ενώ, για να αποδείξουν την πίστη τους, θα πρέπει να ληστέψουν ή ακόμα και να δολοφονήσουν κάποιον μέχρι κάποιο χρονικό όριο.

Όσοι εκφράσουν την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από την συμμορία συχνά εκτελούνται από τα υπόλοιπα μέλη. Ακόμα όμως και εάν γλιτώσουν, η ένταξη στην κοινωνία είναι διόλου εύκολη, καθώς το σώμα τους είναι καλυμμένο με τατουάζ που μαρτυρούν το βίαιο παρελθόν τους. Η συμμορία εξαναγκάζει τα νέα μέλη της να καλύψουν το πρόσωπο, τα χέρια και το στήθος τους με σχήματα και εικόνες που συμβολίζουν τα εγκλήματά τους.

Σύμφωνα με το FBI, τα μέλη της συμμορίας υπολογίζονται σε 6.000 με 10.000 σε όλες τις ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά την MS-13 την μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στην χώρα. Βέβαια, πραγματική δύναμη κατέχει σε άλλες χώρες, καθώς την δεκαετία του 1990 επέστρεψαν εκατοντάδες μέλη στις πατρίδες τους. Στην κεντρική μόνο Αμερική, τα μέλη της συμμορίας ξεπερνούν σήμερα τις 60.000.

Στις ΗΠΑ έχει παρατηρηθεί μια αύξηση κρουσμάτων βίας σε πόλεις όπου παλιότερα δεν δραστηριοποιούνταν η καλιφορνέζικη συμμορία. Πρόσφατα, δύο μαθητές λυκείου δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρια και ρόπαλα από δύο μέλη της MS-13 στην καρδιά της Νέας Υόρκης. Στο παρελθόν, τα βίαια περιστατικά συνέβαιναν κατά κύριο λόγο σε γειτονιές μεταναστών στην Νότια Καλιφόρνια και θύματα ήταν μέλη άλλων συμμοριών.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι συγκεκριμένες εξελίξεις έχουν γίνει «βούτυρο στο ψωμί» του Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τον Μπάρακ Ομπάμα ότι ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων βίας μέσω της ανοιχτής μεταναστευτικής πολιτικής του. Όπως επισημαίνει όμως το BBC, η MS-13 δρούσε ήδη από την δεκαετία του 1980 στις Πολιτείες, ενώ ο ίδιος ο Ομπάμα είχε απελάσει έναν μεγάλο αριθμό μελών της συμμορίας.

Βίντεο του αμερικανικού CNN για την δράστης της MS-13:

Sponsored Box