Η μακροσκελής λίστα με όσους πέθαναν από χρήση μαριχουάνας

Η μακροσκελής λίστα με όσους πέθαναν από χρήση μαριχουάνας

Η 20η Απριλίου είναι γνωστή και ως «Ημέρα Χόρτου». Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ανεπίσημη γιορτή της μαριχουάνας συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις, σε συγκεντρώσεις καπνίσματος και συζητήσεις αναφορικά με την χρήση της σε μερικές από τις χιλιάδες εκδηλώσεις με θέμα το χόρτο.

Είναι μια ημέρα υποκρισίας για εκατομμύρια χρήστες κάνναβης στις ΗΠΑ, οι οποίοι συνεχίζουν να πρέπει να μην εκδηλώνουν την αγάπη τους για το συγκεκριμένο φυτό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δηλώνει ότι η μαριχουάνα είναι ένα επικίνδυνο, παράνομο ναρκωτικό, το οποίο δεν έχει καμία φαρμακευτική αξία και είναι εξαιρετικά εθιστικό. Αν και έχει ζητηθεί αμέτρητες φορές να επανεξεταστεί η κατηγοριοποίηση της συγκεκριμένης ουσίας, αυτή παραμένει στην ίδια κατηγορία με την ηρωίνη, το LSD και άλλες συνθετικές διεγερτικές ουσίες, όπως είναι τα άλατα μπάνιου.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: Η μαριχουάνα περιέχει την ψυχότροπη ουσία THC, η οποία είναι επικίνδυνη για την υγεία. Για καταλάβετε καλύτερα πόσο επικίνδυνη είναι η ουσία, η Huffington Post συγκέντρωσε ορισμένα στοιχεία.

Να τι βρήκαμε:

Δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή θανάτου από αποκλειστική χρήση μαριχουάνας.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 2013, όταν η HuffPost είχε τονίσει το συγκεκριμένο δεδομένο. Και επειδή η λίστα ήταν τόσο εύκολο να καταγραφεί, είχαμε τον χρόνο να προσθέσουμε αυτό το GIPΗ με το χαρούμενο σκυλάκι. Δεν έχει επηρεαστεί από χρήση μαριχουάνας -αν και οι σκύλοι μπορούν να επηρεαστούν-, αυτό σας το λέμε για να το έχετε υπόψιν σας. Είναι ένα πολύ καλό αγόρι.

Το να πεθάνεις από τις πιο γνωστές μορφές χρήσης της ουσίας είναι σχεδόν απίθανο. Το 1988, δικαστής της δίωξης ναρκωτικών στις ΗΠΑ είχε προτείνει την ανακατηγοριοποίηση της μαριχουάνας, λόγω της ακινδυνότητάς της. Ο ίδιος ανέφερε ότι ένας χρήστης θα πρέπει να καταναλώσει περίπου 20.000 με 40.000 φορές την ποσότητα THC που λαμβάνει κανείς με μια τζούρα για να αγγίξει τα επίπεδα τοξικότητας.

«Ένας καπνιστής θα έπρεπε να καταναλώσει 1.500 κιλά μαριχουάνας σε 15 λεπτά για να υποστεί μια θανατηφόρα αντίδραση», είχε γράψει ο δικαστής Φράνσις Γιανγκ.

Το 2006, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Scientist» συνέκριναν την τοξικότητα της μαριχουάνας με άλλες ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μαριχουάνα είναι η λιγότερο τοξική ουσία, με το αλκοόλ να την ξεπερνά κατά πολύ. Στην πραγματικότητα, 10 φορές η ενεργή δόση αλκοόλ και 5 φορές η ενεργή δόση ηρωίνης είναι αρκετές για να προκαλέσουν θάνατο, την στιγμή που χρειάζονται πάνω από 1.000 ενεργές δόσεις στην περίπτωση της μαριχουάνας.

*Το κείμενο προέρχεται από την αμερικανική έκδοση της Huffington Post και αποδόθηκε στα ελληνικά.

Δημοφιλή