Οι Φάροι που διαχέουν το φως

Οι Φάροι που διαχέουν το φως
cosmote

Η ελπίδα είναι συνώνυμη της έμπνευσης και της πρωτοβουλίας. Στο 11ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “Φάροι” του COSMOTE HISTORY, της COSMOTE TV, την βρίσκουμε κρυμμένη στα πρόσωπα δύο ξεχωριστών εθελοντών, που δεν επαναπαύτηκαν στη θεωρία, αλλά πρωτοστάτησαν στη δημιουργία και τη διάδοση δομών αλληλεγγύης.

Ο εθελοντισμός είναι πραγματικά υπόθεση των πολλών: Όχι μόνο αυτού που προσφέρει και αυτού που λαμβάνει, αλλά και όλων των ενδιάμεσων κρίκων που στηρίζουν, θέτουν τις δομές, τις προϋποθέσεις, τον χρόνο και την ενέργειά τους ώστε να βοηθηθούν πιο αποτελεσματικά αυτοί που έχουν ανάγκη. Μία ιδιαίτερη θέση σε αυτή την αλυσίδα έχουν αυτοί που πρώτοι είχαν το όραμα, την ιδέα, αυτοί που "διάβασαν" την ανάγκη, και μπόρεσαν να σκεφτούν την ενδεχόμενη λύση. Στο καινούργιο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “Φάροι” που θα προβληθεί αυτήν την Κυριακή, 23 Μαΐου, θα γνωρίσουμε δύο τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, που μέσα από τη δική τους δράση κατάφεραν να συσπειρώσουν γύρω τους ένα αποτελεσματικό δίχτυ εθελοντών, που όχι μόνο μοιράστηκε μαζί τους το αρχικό τους όνειρο, αλλά και τους βοήθησε να το υλοποιήσουν.

Γιώργος Βήχας: Ο καρδιολόγος της αλληλεγγύης

Οι ασθενείς του, και όχι μόνο, τον γνωρίζουν ως καρδιολόγο και ομοιοπαθητικό, θα μπορούσε όμως να ήταν και ένας διάσημος θεατρικός συγγραφέας, καθώς έχει γράψει με μεγάλη επιτυχία θέατρο για παιδιά. Ο Γιώργος Βήχας γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό που για πολλούς από εμάς είναι δεδομένο, η πρόσβαση δηλαδή στην υγειονομική περίθαλψη, αποτελεί πλέον πολυτέλεια για χιλιάδες ανασφάλιστους και άνεργους συμπολίτες μας. Δραστήριος, δημιουργικός και υπέρμαχος της αλληλεγγύης, έχοντας στο πλευρό του τους συναδέλφους του και πολλούς εθελοντές, "έφτιαξε" το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό, έχοντας ως σκοπό να προσφέρει πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους πολίτες. Παράλληλα, στόχος του Ιατρείου είναι αναδείξει με κάθε δυνατό τρόπο τους λόγους για τους οποίους αυτοί οι πολίτες χρειάζονται βοήθεια.

Αργυρώ Σπυριδάκη: Διαβάζοντας για τους άλλους

Πολλές φορές ένα τυχαίο γεγονός, μια κουβέντα, μία κίνηση, οδηγεί το μυαλό μας σε μονοπάτια που ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί. Αυτό συνέβη και στην Αργυρώ, όταν σε μια συζήτηση για τη λογοτεχνία, με τον φίλο της τον Θοδωρή, ο οποίος είναι τυφλός, συνειδητοποίησε ξαφνικά πόσο λίγοι είναι σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή οι τίτλοι των ακουστικών βιβλίων που διατίθενται στην Ελλάδα και πόσο περιορισμένη είναι η πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα όρασης στον κόσμο του βιβλίου. Έτσι, αποφάσισε να δημιουργήσει το «Διαβάζω για τους Άλλους», μια εθελοντική ομάδα που στόχο έχει να διαβάζει σε ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Γύρω της συσπειρώθηκαν δεκάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα. Καθημερινά, πραγματοποιούν ζωντανές αναγνώσεις σε γηροκομεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, ακόμη και σε σπίτια όπου κατοικούν παραπληγικοί (σε συνεννόηση με την οικογένεια), όπου υπάρχει ανάγκη, διαβάζοντας από εφημερίδες μέχρι μυθιστορήματα και από εγκυκλοπαίδειες μέχρι περιοδικά.

Ο Γιώργος και η Αργυρώ όχι μόνο δρουν με ανιδιοτέλεια, προσφέροντας προσωπικό χρόνο και εργασία ώστε να βοηθήσουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα έχουν καταφέρει να συσπειρώσουν δίπλα τους έναν σημαντικό πυρήνα και άλλων εθελοντών, οι οποίοι «εργάζονται» και εκείνοι με συνέπεια και σοβαρότητα. Γιατί αυτό είναι και το σημαντικότερο έργο των πραγματικών Φάρων: όχι να στέκονται μόνοι τους, αγέρωχοι και προσηλωμένοι στον σκοπό τους, αλλά να διαχέουν την έμπνευση, την ελπίδα και το όραμα, ώστε όλοι μαζί να φωτίσουμε ακόμα και τις πιο σκοτεινές ημέρες.

Info

Πρώτη προβολή: Κυριακή 23 Απριλίου, 23:00

Επόμενη προβολή: Τετάρτη 26 Απριλίου, 17:00