ΔΙΕΘΝΕΣ
21/04/2017 15:39 EEST | Updated 21/04/2017 16:11 EEST

Κατονομάστηκε ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο Παρίσι

Jeff J Mitchell via Getty Images
PARIS, FRANCE - APRIL 21: People look at a bullet hole in a window near to the Marks and Spencer on the Champs Elysees in Paris following yesterday's shooting of a police officer on April 21 2017. One police officer was killed and another wounded in a shooting on Paris's Champs Elysees, police said just days ahead of France's presidential election. France's interior ministry said the attacker was killed in the incident on the world famous boulevard that is popular with tourists. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Ο ένοπλος που σκότωσε έναν αστυνομικό στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι κατονομάστηκε από τον εισαγγελέα ως Καρίμ Τσορφί, εγκληματία με ποινικό παρελθόν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο εισαγγελέας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Τσορφί χρησιμοποίησε Καλάσνικοφ για να σκοτώσει τον αστυνομικό με δύο σφαίρες στο κεφάλι.

Επίσης, κοντά στο πτώμα του Τσορφί βρέθηκε σημείωμα όπου εκφραζόταν υπέρ του ISIS, το οποίο θεωρείται πως έπεσε από την τσέπη του. Ο Τσορφί είχε τέσσερις καταδίκες, επεσήμανε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως είχε πει νωρίτερα μέσα στο έτος ότι ήθελε να σκοτώσει αστυνομικούς, αλλά δεν φαίνεται να είχε σχέσεις με τον ισλαμικό εξτρεμισμό.

Στο μεταξύ, το ISIS ισχυρίστηκε πως την επίθεση πραγματοποίησε ένας από τους «μαχητές» του.

Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται με την επίθεση στο Σανζ Ελιζέ ο Βέλγος τον οποίο οι αρχές χαρακτήριζαν «επικίνδυνο» και είχαν προειδοποιήσει το Παρίσι ότι κατευθυνόταν στη Γαλλία, μολονότι το ISIS, στην ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη, άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Ο Γιουσούφ ελ Οσρί, κάτοικος Αμβέρσας, καταζητείτο από τις βελγικές αρχές για μια υπόθεση ναρκωτικών, εξήγησε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του, αλλά δεν τον βρήκαν. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαπίστωσαν ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε ψάξει το πώς θα μπορούσε να πάει από την πόλη του στο Παρίσι με ταχεία αμαξοστοιχία Thalys.

Με αφορμή αυτήν την έρευνα, οι βελγικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τις αντίστοιχες γαλλικές ότι το πρόσωπο αυτό εμπλεκόταν σε μια υπόθεση ναρκωτικών.

Ο 35χρονος ελ Οσρί πήγε μόνος του σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας και παραδόθηκε , όταν διαπίστωσε ότι το όνομά του κυκλοφορούσε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και ότι τον συνέδεαν με την επίθεση στο Παρίσι. Στην κατάθεσή του, παρουσίασε ακλόνητο άλλοθι, αφού βρισκόταν στη δουλειά του. «Αποκλείσαμε κάποια σχέση» με την επίθεση στο Σανζ Ελιζέ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.