ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/04/2017 03:31 EEST | Updated 21/04/2017 08:32 EEST

Τα πέντε σημεία-κλειδιά της δράσης της «συμμορίας των θυρίδων»

Getty Images/iStockphoto

Τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της δράσης της «συμμορίας των θυρίδων» που εισέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης σε υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στον Πειραιά έχουν σημειώσει αστυνομικοί της Ασφάλειας.

Ακόμα και αρμόδιοι αξιωματικοί έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας ότι οι δράστες κατάφεραν για δεύτερη φορά να εφαρμόσουν με επιτυχία ένα σχέδιο εξαιρετικά υψηλού ρίσκου. Κράτησαν για περίπου 2,5 ώρες ομήρους υπαλλήλους και πελάτες, άνοιξαν περισσότερες από 50 θυρίδες πελατών και διέφυγαν πριν οι υπάλληλοι προλάβουν να πατήσουν το «κουμπί πανικού» για την ειδοποίηση της Αστυνομίας.

Οι δράστες που μπήκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο υποκατάστημα της οδού Χατζηκυριάκου ακολούθησαν τη «συνταγή» που είχαν δοκιμάσει και στις 9 Αυγούστου 2016 όταν είχαν εισβάλλει σε υποκατάστημα της λεωφόρου Κηφισίας. Τα χαρακτηριστικά του modus operandi (τρόπου δράσης) που υιοθέτησαν είναι τα παρακάτω:

1) Οι ληστές ήταν τέσσερις. Οι δύο από αυτούς μπήκαν πρώτοι στην τράπεζα στις 14.00, λίγη ώρα πριν κλείσει το κατάστημα, κρατώντας σάκους από τους οποίους έβγαλαν όπλα. Ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών και μίας χειροβομβίδας πέντε πελάτες και τρεις υπαλλήλους και τους απομάκρυναν από τη θέση τους πριν προλάβουν να πατήσουν το κουμπί πανικού. Στη συνέχεια, τους κλείδωσαν σε δωμάτιο. Αμέσως μετά μπήκαν άλλοι δύο ένοπλοι, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στο ημιυπόγειο του υποκαταστήματος και άρχισαν να ανοίγουν θυρίδες. Συνολικά άνοιξαν 50 θυρίδες, το περιεχόμενο των οποίων τοποθετήθηκε σε τσάντες. Πριν φύγουν, περίπου στις 16.48, άρπαξαν και 10.000 ευρώ μετρητά από τα ταμεία.

2) Οι τέσσερις ληστές φορούσαν στα πρόσωπά τους μάσκες σιλικόνης. Πρόκειται για μάσκες που προσαρμόζονται στο πρόσωπο και αλλοιώνουν τελείως τα ατομικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Αστυνομία να αξιοποιήσει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

3) Μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για «επαγγελματίες» κακοποιούς με ποινικό παρελθόν που ειδικεύονται στις οργανωμένες ληστείες και διαρρήξεις. Πιθανότατα είναι άτομα είτε από βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία) είτε από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

4) Ο ένας από τους τέσσερις είναι… μετρ στο άνοιγμα των θυρίδων. Άνοιξε μέσα σε διάστημα περίπου δύο ωρών 50 (από τις συνολικά 200-250). Για να τα καταφέρει είχε μαζί του στην τσάντα συσκευές οξυγονοκόλλησης. Αστυνομικοί της Ασφάλειας αναφέρουν ότι η συμμορία προτίμησε τις θυρίδες από το χρηματοκιβώτιο γνωρίζοντας ότι ανοίγουν πολύ πιο εύκολα και μπορεί να περιέχουν αντικείμενα μεγάλης αξίας και μετρητά. Εντυπωσιακό είναι ότι χθες άνοιξαν διπλάσιες θυρίδες σε σχέση με αυτές που είχαν ανοίξει στις 9 Αυγούστου 2016 (συνολικά 22 θυρίδες) στους Αμπελόκηπους. Η μόνη διαφορά στο modus operandi είναι ότι οι δράστες δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το χρηματοκιβώτιο, πιθανώς διότι αντιλήφθηκαν από την προηγούμενη φορά ότι είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία ανοίγματος.

5) Πριν φύγουν από το χώρο έριξαν χλωρίνη για να σβήσουν τα ίχνη τους. Με ψυχραιμία ψέκασαν το χώρο με πιεστικό μηχάνημα που είχαν μαζί τους για να εξαφανίσουν τυχόν DNA. Σοβαρά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να είχαν πάνω τους σύστημα ενδοεπικοινωνίας, όπως και βαν διαφυγής παρκαρισμένο σε κοντινή απόσταση από το υποκατάστημα της οδού Χατζηκυριάκου.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post