ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/04/2017 06:55 EEST | Updated 21/04/2017 13:45 EEST

Σε έξαρση η νεοτρομοκρατία: 9 επιθέσεις σε 7 μήνες.Τι «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. για την έκρηξη στη Eurobank

SOOC

Εννιά τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους εφτά μήνες έχουν καταγραφεί στην Αθήνα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις να στέλνουν το μήνυμα ότι παρά τις συλλήψεις της Αντιτρομοκρατικής παραμένουν ενεργές.

Το τελευταίο επτάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί: Βομβιστική επίθεση στο σπίτι της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία με έναν τραυματία αστυνομικό, τροφική τρομοκρατία με ανακοίνωση δηλητηρίασης προϊόντων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη με έναν τραυματία αστυνομικό, αποστολή εκρηκτικών φακέλων στην Ευρώπη με μία τραυματία υπάλληλο του ΔΝΤ, ωρολογιακός εμπρηστικός μηχανισμός στο βιβλιοπωλείο του Άδωνη Γεωργιάδη, δύο αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας και Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης.

Το βράδυ της Τετάρτης οι τρομοκράτες επέλεξαν για ακόμα μία φορά να χτυπήσουν στην «καρδιά» της Αθήνας. Στόχος κτίριο που στεγάζει υπηρεσίες της τράπεζας Eurobank. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι δράστες είχαν μελετήσει πολύ καλά την οδό Σανταρόζα. Γι’ αυτό το λόγο θα επιχειρηθεί ο εντοπισμός υλικού από κάμερες ασφαλείας της περιοχής σε προηγούμενο χρόνο.

Για ακόμα μία φορά οι αστυνομικοί εξετάζουν την πιθανότητα ο κατασκευαστής της βόμβας να είναι ποινικός, ο οποίος δεν μετείχε στο επιχειρησιακό σκέλος της τοποθέτησης.

Στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών κάνουν λόγο για πλήρη έκρηξη, που εξαΰλωσε αρκετά χρήσιμα στοιχεία με το ωστικό κύμα να εκτονώνεται στο ανοικτό πεδίο του πάρκου προς την οδό Αρσάκη, ενώ προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην πρόσοψη και στο ισόγειο του κτιρίου. Από τα πρώτα ελάχιστα ευρήματα διαπιστώνουν πως πρόκειται σαφέστατα για ωρολογιακό μηχανισμό, πιθανότατα χρονοδιακόπτη, εκρηκτική ύλη περίπου 3 κιλών, με τα υπολείμματα να έχουν μεταφερθεί στο χημείο προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής σύσταση της και αν πρόκειται για ζελατινοδυναμίτιδα, ΤΝΤ, ίσως και ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο).

Οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο ένας από αυτούς, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φορούσε λευκό κράνος και ο άλλος ένα μπλε τζάκετ. Ο συνεπιβάτης άφησε τη βόμβα και συνέχισαν την πορεία τους στρίβοντας αριστερά την οδό Πανεπιστημίου και από εκεί δεξιά στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Έπειτα χάθηκαν τα ίχνη τους στην περιοχή των Εξαρχείων.