«Η Δική μας Μαρία Κάλλας»: Ένα ταξίδι στον ψυχικό κόσμο της Μαρίας Κάλλας από το σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία είναι ο τριτοβάθμιος πολιτιστικός οργανισμός των απανταχού Μεσσηνιακών πολιτιστικών συλλόγων. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δραστηριότητας, τιμά τη Μαρία Κάλλας το 2017, «Έτος Μαρία Κάλλας», σαράντα χρόνια από το θάνατό της.

Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία είχε την πρωτοβουλία να αναθέσει στον Ελληνοσουηδό, Πρεβεζάνο σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, τη δημιουργία της ταινίας «Η δική μας Μαρία Κάλλας». Για τη δημιουργία της εργάστηκαν και συμμετείχαν εθελοντικά υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μέλη της Αμφικτυονίας, ο Σύλλογος των Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας (Μ.Σ.Κ.) «Μαρία Κάλλας», η Ένωση Φίλων «Μαρία Κάλλας», ο Μεσσηνιακός Σύλλογος Νέας Υόρκης «Ο Αριστομένης», ηθοποιοί, οπερατέρ, συγγραφείς, ποιητές, πρόξενοι, γλύπτες, καλλιτέχνες, μουσικοί, επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο Ελληνοσουηδός σκηνοθέτης θέλει να αναδείξει μια άλλη πλευρά της Κάλλας, λιγότερο γνωστή στο ευρύτερο κοινό, αυτή που έζησε με τον σύζυγό της, Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, σε Μιλάνο, Βερόνα και Μεσσηνία. Τον ρόλο της κορυφαίας υψίφωνου έχει αναλάβει η Ελληνίδα καλλιτέχνης από την Καλαμάτα, Μυρτώ Καμβυσίδη.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι όχι μόνο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της Κάλλας, αλλά να δοθεί και έμφαση στη μεσσηνιακή της καταγωγή, ώστε το πατρικό της σπίτι να γίνει μουσείο.

Ο Μπάμπης Τσόκας σπούδασε κινηματογράφο στην Ακαδημία κινηματογράφου της Στοκχόλμης. Έκανε πολλές ταινίες σε συνεργασία με το σύλλογο φίλων του κινηματογράφου της Τένστας, για το Δήμο Στοκχόλμης, για το Κέντρο Κινηματογράφου της Σουηδίας, για τη σουηδική τηλεόραση, για την ΝΕΤ και την ΕΡΤ. Διευθύνει τη Σχολή Κινηματογράφου στην παλιά πόλη της Στοκχόλμης, Master Olofsgarden. Πολλές από τις ταινίες του έχουν προβληθεί σε κινηματογράφους και στην τηλεόραση στη Σουηδία, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες.

Την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, ο Ελληνικός Σύλλογος «Μαρία Κάλλας», η Ένωση Φίλων «Μαρία Κάλλας» και ο Σύλλογος Αποφοίτων Μ.Σ.Κ. «Μαρία Κάλλας», προσκαλούν το κοινό στην πρεμιέρα της ταινίας «Η Δική μας Μαρία Κάλλας», του Μπάμπη Τσόκα, στις 11.30 στον κινηματογράφο ODEON ΟΠΕΡΑ (Ακαδημίας 57, Αθήνα).

Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο φουαγιέ του κινηματογράφου.