Ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας στο ακροδεξιό ΑfD και η «σκληρή» Φράκου Πέτρι που θέλει την απόλυτη εξουσία

Ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας στο ακροδεξιό ΑfD και η «σκληρή» Φράκου Πέτρι που θέλει την απόλυτη εξουσία
Anti-immigration party Alternative for Germany (AfD) leader Frauke Petry addresses a news conference at the Bundespressekonferenz in Berlin, Germany, September 19, 2016. REUTERS/Axel Schmidt
Anti-immigration party Alternative for Germany (AfD) leader Frauke Petry addresses a news conference at the Bundespressekonferenz in Berlin, Germany, September 19, 2016. REUTERS/Axel Schmidt
Axel Schmidt / Reuters

«Πραγματικότητα και φαντασία μπορεί καμιά φορά να βρίσκονται πολύ κοντά στην πολιτική. Επιβεβαιώνεται και πάλι στην περίπτωση του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Από την ίδρυσή του το 2013 οι γερμανοί ακροδεξιοί είχαν πολλές φορές την ευκαιρία να βγάλουν στην φόρα τα εν οίκω τους. Το διάστημα λίγο πριν το συνέδριό του στην Κολωνία που ξεκίνησε σήμερα, το κόμμα προσέφερε πολύ υλικό για να γραφτούν δράματα». Με αυτή την παρατήρηση ξεκινά το ρεπορτάζ της DW με αφορμή τα όσα θα διαδραματιστούν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κολωνία που έχει μετατραπεί σε φρούριο αφού στην πόλη πραγματοποιείται το συνέδριο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίες αναμένεται να διαδηλώσουν κατά του εθνολαϊκιστικού κόμματος.

Τα δύο θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα του κομματικού συνεδρίου είναι η ανάδειξη των βασικών υποψηφίων για τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου και το εκλογικό πρόγραμμα.

Η συμπρόεδρος αλλά κατ' ουσίαν ηγέτης του κόμματος Φράκου Πέτρι «έβαλε το όπλο στον κρόταφο των συντρόφων της. Ήθελε, τουλάχιστον αυτό κυκλοφόρησε, να γίνει η μοναδική υποψήφια επικεφαλής για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το ότι μέλη και προεδρείο τάχθηκαν υπέρ μιας ομάδας από συνυποψήφιους επικεφαλής. Από την άλλη η Πέτρι συνέγραψε μια πρόταση για το μέλλον, με την οποία θα δίνονταν κατεύθυνση για τη μελλοντική στρατηγική του κόμματος. Η πρόταση ωστόσο προκάλεσε κριτική από όλους, διότι η διαίρεση ανάμεσα σε μια ρεαλιστική και μια ριζοσπαστική πτέρυγα που έκανε η Πέτρι κρίθηκε ως τεχνητή. Προκάλεσε μάλιστα απορίες γιατί η συμπρόεδρος θέλησε αυτήν την χρονική περίοδο να προκαλέσει αναταραχή στο κόμμα, που κανονικά θα έπρεπε να οδεύει προς τις εκλογές ενωμένο. Βέβαια με την πρόταση αυτή η Πέτρι επιχείρησε να πιάσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ήθελε να προσδώσει στο AfD την εικόνα ενός καθαρού και λαϊκού κόμματος, για να εμφανιστεί ελκυστικό στα μάτια των ψηφοφόρων. Από την άλλη, επρόκειτο για ένα μετωπικό χτύπημα εναντίον ενός ανδρός, που αποτελεί την προσωποποίηση της ριζοσπαστικοποιημένης αντιπολίτευσης μέσα στο κόμμα, του Μπγέρν Χέκε, επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία. Πριν λίγες εβδομάδες η Πέτρι του επέφερε δυνατό χτύπημα, όταν ζήτησε να κινηθεί διαδικασία διαγραφής του από το κόμμα μετά από αμφιλεγόμενη ομιλία του στη Δρέσδη για το ολοκαύτωμα» αναφέρει η DW.

Η μεγάλη «σφαγή»

Όπως τονίζεται στο κόμμα έχουν βγει από καιρό τα μαχαίρια. Για παράδειγμα ο πρώην συνεργάτης της Πέτρι, Μίχαελ Κλονόφσκι επέστησε την προσοχή γι αυτήν αλλά κυρίως για τον σύζυγό της, τον Μάρκους Πρέτσελ, πρόεδρο του AfD στη Ρηνανία Βεστφαλία. «Ο πρώην δημοσιογράφος τους αποκάλεσε Μπόνι και Κλάιντ της κινηματογραφικής ταινίας και προειδοποίησε ότι με τις αιώνιες ίντριγκές τους απειλούν να καταστρέψουν το κόμμα. Ποιοί κρύβονται όμως πίσω από αυτήν την προσωπική επίθεση; Σε κάθε περίπτωση η Φράουκε Πέτρι αντελήφθη ότι δεν διαθέτει πλέον στο κόμμα πραγματική πλειοψηφία και γι αυτό προτίμησε την τακτική της υποχώρησης λίγο πριν αρχίσει το συνέδριο. Ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να είναι επικεφαλής υποψήφια, η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα γερμανικά ΜΜΕ. Μέρος της αλήθειας είναι ότι η Πέτρι περιμένει αρχές του καλοκαιριού το 5ο της παιδί και θα χρειάζεται χρόνο. Η έκπληξη πάντως ήταν ολοκληρωτική για όλα τα στελέχη του κόμματος».

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών το κόμμα θέλει να κλείσει τα θέματα διαφωνίας. To τι θα γίνει με την πρόταση Πέτρι για το μέλλον της παράταξης παραμένει ενώ ορισμένοι προτείνουν να μην μπει καθόλου στην ατζέντα για να μην χρειαστεί να ψηφιστεί.Εκείνη πάντως σε βιντεοσκοπημένη δήλωση, εμφανίζεται διαλλακτική και συμβιβαστική θέλοντας να κερδίσει τη συμπάθεια των 600 συνέδρων.

Πόλη φρούριο και φόβοι για επεισόδια

Όπως αναφέρει η DW, η περιοχή περιμετρικά του ξενοδοχείου Maritime στην Κολωνία, όπου πραγματοποιείται το συνέδριο, αναμένεται να βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την αστυνομία να εκτιμά ότι περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι πρόκειται να διαδηλώσουν κατά των εθνολαϊκιστών του AfD. Κόμματα, εκκλησιαστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις κατά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Δεν εξυπηρετεί όμως όλος αυτός ο θόρυβος που προκαλείται, πρωτίστως τους ίδιους τους ακροδεξιούς, ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε. «Για την προβολή τους», σχολίασε, «χρειάζονται καταρχήν τα μίντια και λιγότερο τους διαδηλωτές. Είμαι λοιπόν υπέρ των διαδηλώσεων με έξυπνα και αστεία συνθήματα και σε καμία περίπτωση με τη χρήση βίας, προκειμένου να μην τους κάνει κανείς και μάρτυρες. Αυτή θα πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή, να δείξει κανείς ότι το AfD δεν είναι ένα κανονικό, σύνηθες κόμμα του δημοκρατικού τόξου, αλλά ότι είναι ένα κόμμα του αυταρχικού εθνικισμού, ένα κόμμα εχθρικό προς το Ισλάμ και τους μετανάστες, ένα κόμμα που επικαλείται τους κανόνες της δημοκρατίας για να αλλάξει και να περιορίσει εντέλει τη δημοκρατία».

Υπάρχουν, όμως, φόβοι ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές θα βρεθούν και ταραξίες από τον ακροαριστερό χώρο. «Ανησυχούμε πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας Γιούργκεν Μάτιες, προσθέτοντας ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκκλήσεις αγνώστων όπου γίνεται λόγος για «φωτιά αντί κονφετί» και για την «κόλαση της Κολωνίας». Διάφορες αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές ομάδες αναμένεται να προχωρήσουν στον αποκλεισμό των δρόμων περιμετρικά του ξενοδοχείου όπου πραγματοποιείται το συνέδριο, προκειμένου να εμποδίσουν την προσέλευση των 600 περίπου συνέδρων. Η αστυνομία έχει διαμηνύσει ότι βάσει του γερμανικού συντάγματος απαγορεύεται η παρεμπόδιση κομματικού συνεδρίου ενός πολιτικού κόμματος.

Εντούτοις, όπως σημείωσε ο σοσιαλδημοκράτης Τίρζε: «Ως δημοκράτες έχουμε την υποχρέωση να ζητήσουμε απαντήσεις από ένα αντιδημοκρατικό και αυταρχικό κόμμα και να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις του. Θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς κάνετε και τι λέτε. Παρεμπιπτόντως αυτό είναι και ευθύνη των ΜΜΕ, να βλέπουν τι κάνει και τι λέει το AfD στα τοπικά κοινοβούλια».

Πηγή: DW

Δημοφιλή