ΔΙΕΘΝΕΣ
22/04/2017 10:08 EEST | Updated 22/04/2017 10:18 EEST

Πώς χρηματοδοτείται το πολυδάπανο πυρηνικό πρόγραμμα και η παραγωγή όπλων της Βόρειας Κορέας

ED JONES via Getty Images
An unidentified rocket is displayed during a military parade marking the 105th anniversary of the birth of late North Korean leader Kim Il-Sung in Pyongyang on April 15, 2017. North Korean leader Kim Jong-Un on April 15 saluted as ranks of goose-stepping soldiers followed by tanks and other military hardware paraded in Pyongyang for a show of strength with tensions mounting over his nuclear ambitions. / AFP PHOTO / Ed JONES (Photo credit should read ED JONES/AFP/Getty Images)

Σε από τα βασικότερα ερωτήματα των ημερών, που δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον ποιο καθίσταται εφικτή η χρηματοδότηση το πολυδάπανου πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» τονίζοντας πως πρόκειται για μια που λειτουργεί στο περιθώριο της διεθνούς πολιτικής και της οικονομικής κοινότητας.

Παρα ταύτα όμως, είναι σε θέση να χρηματοδοτεί ένα κοστοβόρο πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων και να προκαλεί ανησυχία στα ισχυρότερα κράτη του πλανήτη.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ ορισμένες πηγές εσόδων της Πιονγιάνγκ φαίνεται ότι είναι οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, η καταναγκαστική εργασία Βορειοκορεατών σε Κίνα και Ρωσία, η πώληση όπλων και πλαστών φαρμάκων και το κυβερνοέγκλημα. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας υπολογίζεται πως δαπανά το 25% του ΑΕΠ της (υπολογίζεται στα 34,5 τρισ. γουόν ή 30 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας)στην παραγωγή.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, τα μεγέθη είναι σχετικά μικρά, ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν τις πολεμοχαρείς βλέψεις του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.

«Πρόκειται για βάρβαρο δικτάτορα, που δεν στρέφει μεγάλο μέρος των κρατικών πόρων στην ασφάλεια, στην υγεία ή στην παιδεία. Δεν θα ήταν έκπληξη αν χρησιμοποιούσε όλα τα διαθέσιμα χρήματα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, που ελπίζω να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ», σχολιάζει η Σάρον Σκουασόνι, στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στις ΗΠΑ.

«Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ υπολογίζει ότι τα δύο τρίτα των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας πραγματοποιούνται με την Κίνα. Πρόσφατα, το Πεκίνο ανέστειλε τις εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα για το υπόλοιπο του 2017, μετά την επιμονή της Πιονγιάνγκ να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα. Ο άνθρακας είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Βόρειας Κορέας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταλήγει στην κινεζική οικονομία» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Το δουλεμπόριο, με την αποστολή Βορειοκορεατών στη Ρωσία και στην Κίνα, αποδίδει ρευστό στην Πιονγιάνγκ, σχολιάζει ο Ρόμπερτ Μάνινγκ, στέλεχος στο Συμβούλιο του Ατλαντικού. Η Ανγούτα Μπάσου, αναλύτρια της Economist Intelligence Unit στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες και στη Βόρεια Κορέα, δηλώνει ότι η Βόρεια Κορέα κερδίζει πολλά χρήματα από το εμπόριο όπλων με αφρικανικές χώρες, ενώ άλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για στενή συνεργασία με το Ιράν. Το 2015, η Αίγυπτος αναχαίτισε βορειοκορεατικό πλοίο με όπλα που προσπαθούσε να περάσει λαθραία από τη Διώρυγα του Σουέζ. Σε έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται πως η Βόρεια Κορέα πουλάει όπλα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η Πιονγιάνγκ έχει αναπτύξει, επίσης, παράνομο εμπόριο πλαστών φαρμάκων, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Viagra, και φαίνεται να είναι πίσω από την ηλεκτρονική κλοπή 81 εκατ. δολαρίων από τον λογαριασμό του Μπανγκλαντές στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ πιστεύουν ότι Κινέζοι μεσάζοντες βοήθησαν στην κλοπή.

Πηγή: Καθημερινή