ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2017 05:20 EEST | Updated 24/04/2017 05:20 EEST

Οι ιταλικές αρχές εξετάζουν τις διασυνδέσεις ΜΚΟ με διακινητές στην Αφρική

Migrants in a dinghy await rescue by the Migrant Offshore Aid Station (MOAS) around 20 nautical miles off the coast of Libya, June 23, 2016.  Picture taken June 23, 2016. REUTERS/Darrin Zammit Lupi MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA
Darrin Zammit Lupi / Reuters
Migrants in a dinghy await rescue by the Migrant Offshore Aid Station (MOAS) around 20 nautical miles off the coast of Libya, June 23, 2016. Picture taken June 23, 2016. REUTERS/Darrin Zammit Lupi MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA

Οι ιταλικές αρχές λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) συνεργάζονται με διακινητές μεταναστών από την Λιβυή. Η είδηση έρχεται σε μια περίοδο που πολλές από τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Μεσόγειο δέχονται επικρίσεις για τα κίνητρα και τον τρόπο που λειτουργούν, με τους εκπροσώπους τους να εξηγούν ότι απώτερος στόχος τους είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Όπως δήλωσε ο Ιταλός Εισαγγελέας Καρμέλο Ζουκάρο στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», ορισμένες ΜΚΟ έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με διακινητές από την Λιβύη, προκειμένου να γνωρίζουν πότε θα πραγματοποιήσουν τα επόμενα ταξίδια τους. Ο Ζουκάρο κατηγορεί τις οργανώσεις ότι, όχι μόνο παραλείπουν να ενημερώσουν τις αρχές, αλλά συχνά σβήνουν τα σήματα των λέμβων από τα ραντάρ, ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν από την ακτοφυλακή.

Εκπρόσωποι των ΜΚΟ ισχυρίζονται ότι στόχος τους είναι να διασωθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες που επιβαίνουν στις λέμβους. Εκτιμάται ότι 1.000 άνθρωποι έχασαν φέτος την ζωή τους στην θαλάσσια διαδρομή ανάμεσα στην αφρικανική χώρα με την Ιταλία. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι διασώθηκαν, αριθμός που μαρτυρεί ότι οι διασώσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Αρκετές ΜΚΟ εξηγούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα ήταν μεγαλύτερος εάν δεν συμμετείχαν στις αποστολές διάσωσης.