Τουρκία: Σκετσάκι με ψεύτικα όπλα, θανάτους και «πραξικόπημα» από παιδιά νηπιαγωγείου

Τουρκία: Σκετσάκι με ψεύτικα όπλα, θανάτους και «πραξικόπημα» από παιδιά νηπιαγωγείου
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
OZAN KOSE via Getty Images

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σκετσάκι από παιδιά νηπιαγωγείου στην επαρχία Καϊζερί στην κεντρική Τουρκία, όπου τα παιδιά αναπαριστούν υποτιθέμενες σκηνές από το αποτυχημένο πραξικόπημα (περιλαμβανομένου ενός θανάτου), ντυμένα με στρατιωτικές στολές και έχοντας στα χέρια τους ψεύτικα όπλα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, το σκετς, που στήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας Εθνικής Κυριαρχίας και Παιδιών στις 23 Απριλίου, έδειξε τα παιδιά να «πολεμούν» με ψεύτικα όπλα και ένα από αυτά να πέφτει στο έδαφος, υποτίθεται νεκρό. Ένα άλλο το κάλυψε με μια τουρκική σημαία για να συμβολίσει πως είχε γίνει «μάρτυρας».

Η Τουρκία γιορτάζει την ίδρυση του τουρκικού κοινοβουλίου με την Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Παιδιών στις 23 Απριλίου κάθε χρόνο, όπως είχε οριστεί από τον Μουσταφά Κεμάλ στην τελετή έναρξης της λειτουργίας της. Οι εορτασμοί στις 23 Απριλίου στο Καϊζερί έγιναν σε γυμναστήριο σχολείου, λόγω καταιγίδας. Σε αυτούς παρέστησαν ο κυβερνήτης του Καϊζερί και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι, καθώς και εκπαιδευτικοί και γονείς.

Στο πλαίσιό τους παίχτηκαν δύο σκετς από μαθητές νηπιαγωγείου. Ένα από αυτά ήταν για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, που αποδίδεται από την τουρκική κυβέρνηση στην οργάνωση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν. Το άλλο ήταν για τη Μάχη της Καλλίπολης (Εκστρατεία των Δαρδανελίων) κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δημοφιλή