ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2017 12:06 EEST | Updated 24/04/2017 12:07 EEST

Συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ στον Λευκό Οίκο στα μέσα Μαΐου

Brendan McDermid / Reuters
Guests watch a video of U.S. President Donald Trump as he addresses the 15th Plenary Assembly of the World Jewish Congress in New York City, U.S., April 23, 2017. REUTERS/Brendan McDermid

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στη διάρκεια επίσκεψης στα μέσα Μαΐου, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Η πρόσκληση έγινε από τον Τραμπ, είπε ο Καλίν, που πρόσθεσε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν για τη Συρία, το Ιράκ και την ενδεχόμενη έκδοση του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο Καλίν υποστήριξε ακόμη πως η Τουρκία έχει λάβει μόνο 790 εκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που της υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει μια συμφωνίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία στην Ένωση.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στις Βρυξέλλες, που έχουν ενταθεί έπειτα από αντιπαραθέσεις στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, θα μπουν πάλι σε τροχιά αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόσει τους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι ο τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει να επανέλθει στο κυβερνών κόμμα AK μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Ο τούρκος πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει υπεράνω κομμάτων, αλλά ο όρος αυτός άλλαξε σε ένα από τα 18 άρθρα της αναθεώρησης του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα. Ο Καλίν είπε ακόμη πως το αν ο Ερντογάν θα ηγηθεί του κόμματος AK θα συζητηθεί αν υπάρξει σχετικό αίτημα από το κόμμα.