Την ενοχή των κατηγορουμένων για την επίθεση σε βάρος του κομμωτή Καλλίτση και της συζύγου του ζητά η εισαγγελέας

Στο θύμα, Πάνο Καλλίτση ρίχνει το φταίξιμο ο 42χρονος κατηγορούμενους που πυροβόλησε τον κομμωτή και τη σύζυγό του
eurokinissi

Την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για την επίθεση σε βάρος του κομμωτή Πάνου Καλλίτση και της συζύγου του με σκοπό τη ληστεία, τον Ιανουάριο του 2016 στο γκαράζ του σπιτιού τους, ζήτησε η εισαγγελέας έδρας του μικτού ορκωτού δικαστηρίου, αποδίδοντας στην αγόρευση της τον ρόλο που είχε ο καθένας στην υπόθεση.

Στο εδώλιο του κακουργιοδικείου κάθονται ένας 42χρονος κρατούμενος για υποθέσεις ληστειών, που το επίμαχο βράδυ βρισκόταν εκτός φυλακής με 5μερη άδεια, ένας 30χρονος αστυνομικός και ένας υπήκοος Ιράν 35 ετών. Η εισαγγελική λειτουργός απέδωσε στον 42χρονο κατηγορούμενο που πυροβόλησε τον κομμωτή, πρόθεση να τον σκοτώσει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ενήργησε ψυχρά και νηφάλια και πυροβόλησε τρεις φορές. Είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση η οποία αποδεικνύεται από όλα τα γεγονότα».

Ούτε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου έλειψαν οι εντάσεις, με αποκορύφωμα το επεισόδιο που συνέβη μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, έξω από τη δικαστική αίθουσα, όταν άνθρωπος από το περιβάλλον τού κατηγορούμενου αστυνομικού, φέρεται να πλησίασε τον Πάνο Καλλίτση και να τον προκάλεσε φραστικά. Ο γνωστός κομμωτής αντέδρασε και οι τόνοι ανέβηκαν, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι να οδηγηθούν με περιπολικό της Άμεσης Δράσης στο αστυνομικό τμήμα για να λυθεί το θέμα.

Με την επανάληψη της διαδικασίας, η εισαγγελέας είπε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή της, πως από την όλη διαδικασία δεν αποδείχθηκε για τον ειδικό φρουρό η απλή συνδρομή στην απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται, ωστόσο κατά την εισαγγελική κρίση, ο κατηγορούμενος βοήθησε στην επιχείρηση «ψυχικά και υλικά».

Απολογούμενος, ο 42χρονος παραδέχτηκε πως πυροβόλησε τον Πάνο Καλλίτση, λέγοντας ότι εμπνευστής του σχεδίου της ληστείας ήταν ο συγκατηγορούμενος του, αστυνομικός:

«Ναι, τον χτύπησα στα πόδια. Εγώ όμως, θεωρώ ότι λειτούργησα αμυνόμενος... Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω κανέναν. Το όπλο το είχα μαζί μου για εκφοβισμό» είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος ισχυρίστηκε πως πάλεψε με τον γνωστό κομμωτή όταν εκείνος αντέδρασε στη θέα του και επιχείρησε να του αφαιρέσει το όπλο. Είπε μάλιστα, πως εξαιτίας της εμπειρίας που είχε, δεν ήταν μοιραίος ο τραυματισμός του κομμωτή.

Οι ισχυρισμοί μάλιστα του κατηγορούμενου για τη «σφοδρή επίθεση» που δέχθηκε από το θύμα, προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Καλλίτση, ο οποίος παρενέβη φωνάζοντας: «Χαϊλάντερ είμαι; Πρέπει να ήμουν υπεράνθρωπος».

Ο 42χρονος, από πλευράς του, για να δικαιολογήσει τους πυροβολισμούς του σε βάρος του κ. Καλλίτση, ανέφερε: «Τι να κάνω, να αφήσω να με πιάσει; Αν μου έπαιρνε το όπλο; Τόσο αυτός όσο και εγώ είχαμε άγιο... Θα σκοτωνόταν και θα το είχα τύψεις στη συνείδηση μου. Λειτούργησα αμυνόμενος ...Με κυνηγούσε και με έβριζε. Φοβήθηκα, σταμάτησα και πυροβόλησα για εκφοβισμό...τον χτύπησα στα πόδια, αλλά εγώ θεωρώ ότι λειτούργησα αμυνόμενος την ώρα που πήγα να φύγω».

Ολοκληρώνοντας την απολογία του, ο 42χρονος εξέφρασε τη λύπη του «που αναγκάστηκε να κάνει χρήση όπλου έστω και στα πόδια» και ανέφερε: «Δεν συμβιβάζομαι με την απώλεια μιας ζωής. Ζητώ συγγνώμη και την επιείκεια σας».

Στη δική του εκδοχή των γεγονότων, ο 30χρονος αστυνομικός είπε στο δικαστήριο πως ο 42χρονος, τον οποίο είχε γνωρίσει παλαιότερα, ήταν αυτός που οργάνωσε την όλη επιχείρηση και πως του υπέδειξε τον γνωστό κομμωτή ως ένα πρόσωπο που μεταφέρει χρήματα με το αυτοκίνητό του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από το ζεύγος Καλλίτση, την οικογένεια του αλλά και την αστυνομία στην οποία υπηρέτησε, και προσδιόρισε τον ρόλο του στην υπόθεση ως εκείνου που έκανε μόνο ένα τηλεφώνημα για να ειδοποιήσει πως το ζευγάρι έφυγε από το κομμωτήριο και οδεύει προς το σπίτι του.

Πρόεδρος: «Πώς δεχθήκατε να το κάνετε αυτό; Είστε αστυνομικός;».

Κατηγορούμενος: «Επέμενε να τον βοηθήσω. Του είπα να μη μου ξαναζητήσει κάτι αντίστοιχο. Μου ζήτησε να του βρω και ένα φίλο για να έχει παρέα στο αμάξι. Έφυγα από τη συνάντηση και ανέβηκα την Κηφισίας. ..Εντόπισα το αυτοκίνητο του κομμωτή, που μου είχε πει. Δεν μπήκα όμως στη διαδικασία να πάρω από πίσω τον Καλλίτση. Μετά κατέβηκα προς την αμερικάνικη πρεσβεία και πήγα σπίτι μου. Ήρθε στο σπίτι μου αργότερα και τον είδα αγχωμένο.. Μου είπε ότι ο Καλλίτσης πήγε να του πάρει το όπλο και πως τον πυροβόλησε. Τότε τον έδιωξα από το σπίτι. ..Δεν μπορώ να διανοηθώ πως έγινε όλο αυτό. Μετά από μήνες μας συνέλαβαν στο αεροδρόμιο και ενώ εγώ είχα βγάλει το όλο σκηνικό από το μυαλό μου. Ήθελα να ξεχάσω. Εγώ δεν έκανα τίποτα. Το μόνο που έκανα ήταν το τηλεφώνημα».

Εισαγγελέας: «Το θύμα το επέλεξε ο δεύτερος δηλαδή συγκατηγορούμενος σας;».

Κατηγορούμενος: «Ναι».

Εισαγγελέας: «Πήρατε όμως εννέα φορές τηλέφωνο τον συγκατηγορουμενό σας εκείνη την ημέρα…».

Κατηγορούμενος: «Ήμουν αγχωμένος...».

Ο τρίτος κατηγορούμενος ο οποίος ήταν φίλος του αστυνομικού, ισχυρίστηκε απολογούμενος πως του ζήτησαν βοήθεια σε μια δουλειά το ίδιο απόγευμα και ότι του είπαν πως θα του έδιναν περίπου 200 με 300 ευρώ.

«Δέχθηκα, λόγω του ότι εκείνη την περίοδο είχα μεγάλη οικονομική ένδεια εγώ και η οικογένειά μου. Μου το παρουσίασαν σαν κάτι πολύ εύκολο. Μου είπαν ότι θα πάμε σε ένα αμάξι, θα σπάσουμε το τζάμι και θα πάρουμε ό,τι έχει μέσα, κάρτες, μετρητά, κ.ά. Δεν γνώριζα καθόλου για όπλα. Ήρθε ο αστυνομικός και με πήγε στο σημείο».

Ο αλλοδαπός κατηγορούμενος τόνισε πως δεν αναμείχθηκε καθόλου σε όσα έγιναν μέσα στο γκαράζ του ζεύγους Καλλίτση, πως έβλεπε να τσακώνονται και να παλεύουν ο συγκατηγορούμενος του με τον κ. Καλλίτση και ότι ο ίδιος «πήγε πίσω από τη γυναίκα» καθώς, όπως είπε, «φοβήθηκα, τρόμαξα περισσότερο από τους παθόντες. Έτρεξα για να φύγω από τον τόπο εντελώς. Αν ήθελε να τον σκοτώσει θα το έκανε με μία σφαίρα στο κεφάλι. Πέντε χρόνια που ζω σε αυτή τη χώρα δεν έχω κάνει ζημιά ούτε σε μύγα».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή